Modificarile propuse pentru Codul Muncii a adus o suita de proteste si nemultumiri, sindicalistii considerand ca angajatii sunt defavorizati. Pe de alta parte, angajatorii vorbesc despre o flexibilizare a pietei muncii si o scadere a birocratiei.
DailyBusiness.ro:Care sunt cele mai mari avantaje pentru angajatori ale modificarilor din Codul Muncii?
Bogdan Florea: Noul Cod al Muncii contribuie la liberalizarea pietei muncii, in sensul flexibilizarii relatiilor de munca, in special a dispozitiilor referitoare la timpul de munca, concediere, utilizarea contractelor de munca pe durata determinata si la deblocarea angajarilor in multe companii si intreprinderi, unde actuala legislatie a muncii este excesiv de protectiva fata de angajati si mai ales fata de angajatii neproductivi.
DB: Care vor fi efectele pentru companii?
BF: Companiile vor putea investi mai mult in traininguri, in consultanta pentru a-si cauta si pregati angajatii, daca stiu ca au un cadru legislativ confortabil, ce le permite sa faca o selectie pe termen mai lung. Experienta companiei Trenkwalder spune ca tocmai lipsa de constrangeri a generat anul trecut mii de locuri de munca in domeniul provat, care a optat pentru angajarile pe durate determinate. Anul acesta, cu noul Cod al Muncii, putem vorbi de normalizarea pietei muncii si pe partea de recrutare.
DB: Ce dezavantaje aduc angajatorilor modificarile propuse?
BF: Marirea perioadei de preaviz in caz de demisie poate fi considerata un dezavantaj, insa este un dezavantaj si pentru angajat, de asemenea, intrucat oricine doreste sa plece dintr-o companie este astfel obligat sa stea mai multe zile in preaviz, inainte de a se prezenta la noul loc de munca. Paradoxal, este o reglementare foarte buna pentru angajatori si mai ales pentru angajatii performanti, care nu au de ce sa se teama.
DB: Criteriile de evaluare a activitatii angajatului in contractul de munca au starnit ceva temeri…
BF: Reglementarile continute in proiectul de lege privind modificarea Codului muncii tind la inlaturarea dificultatilor legate de evaluarea profesionala a angajatului, prin introducerea obligatiei angajatorului de a include, in contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a angajatului.
Desi aceasta propunere de modificare legislativa a provocat, in randul angajatilor, temerea ca poate crea premisele desfacerii abuzive a contractelor individuale de munca, in realitate efectul ei ar trebui sa fie tocmai cel contrar, respectiv inlaturarea caracterului subiectiv al procedurii de concediere a salariatului pentru motive ce tin de performanta sa profesionala. Astfel, in cazul unei proceduri de evaluare profesionala a angajatului, angajatorul nu va putea stabili modalitati de testare si criterii de selectie subiective, ci va trebui sa aplice acele criterii negociate cu angajatul si prevazute in contractul individual de munca.
DB:Ce impact, ce efecte credeti ca vor avea modificarile pe piata muncii?
BF: In mod sigur, modificarile vor contribui la cresterea productivitatii muncii. Anul trecut, compania Trenkwalder a efectuat zeci de sesiuni de training cu angajatii din mai multe mari companii, care le-au sporit acestora nivelul de calificare si motivare. Sigur, vor fi efecte concrete, precum stabilirea unor relatii bilaterale angajat-angajator bazate pe convingerea partilor ca un contract de munca reprezinta un acord reciproc avantajos, ca fiecare parte investeste pentru perfecta functionare a acestui „parteneriat”. Cel mai important efect va fi echilibrarea relatiei dintre angajator si angajat si introducerea obligativitatii respectului fata de munca bine facuta, sau cum se spune la noi, „nemteste”.
DB:Ce avantaje aduc noile reglementari angajatilor?
BF:Sa privim lucrurile din aceasta perspectiva: daca un angajator stie ca are maxim 30 de zile (termen scurt) sa testeze un nou angajat si ca nu il poate concedia daca nu performeaza, decat dupa o procedura lunga si complicata, atunci va ezita foarte mult inainte de a scoate postul respectiv la concurs. Dar daca va putea face testarea timp de 90 de zile, deci pe termen mediu, si folosind mai multi angajati pe acelasi post scos la concurs, atunci va ezita mult mai putin. Avem precedentul in explozia cererii de angajati pe perioade de timp determinate de anul trecut, o putem repeta de anul acesta si in ceea ce priveste recrutarea.
Trenkwalder este una dintre cele mai mari companii de recrutare,
selectie si plasare de personal, avand 9 filiale in Sibiu, Bucuresti, Pitesti, Oradea, Timisoara, Cluj, Iasi, Arad, Brasov cu 70 de consultanti si venituri consolidate de 8,9 milioane euro.