„Companiile din Romania nu si-au schimbat perceptia asupra nevoii de studii financiare de specialitate, dar criza financiara din cursul anului 2009 a facut dificila sau imposibila alocarea unui buget pentru aceste cursuri. Dupa panica initiala din prima jumatate a anului 2009, cele mai multe companii si-au petrecut a doua jumatate a anului depasind consecintele exercitiilor bugetare intensive, inclusiv cele de rationalizare a resurselor umane”, spune Smith, care considera ca o data finalizat acest proces, acum ar putea exista o cerere reala pentru instruirea personalului de specialitate.
[quote=Ronnie Smith, BPP Profesional Education]Nivelurile de formare profesionala din sectorul public nu vor creste in urmatorii 2 ani[/quote]
„Aceasta crestere va fi determinata de catre sectorul privat, care este in cea mai mare parte in proprietate straina. Sectorul public romanesc va ramane intr-o forma foarte proasta si nivelurile de formare profesionala nu vor creste in urmatorii doi ani”, mai spune Smith.
El considera ca exista o cerere mare si constanta pentru cursurile de calificare profesionala in contabilitate, dar si pentru cele de dezvoltare profesionala pe domenii specifice de finante .
Bugete de formare de circa 170.000 euro pentru angajatii firmelor de contabilitate si audit
Cele mai mari bugete pentru formarea „finantistilor” au fost de circa 150.000 lire sterline in 2009 (circa 170.000 euro), pentru un personal de circa 300 de angajati.
„Acestea sunt contracte traditionale cu firmele de contabilitate si audit care au nevoie ca personalul lor sa devina calificat la nivel international cu organismele profesionale de contabilitate”, spune Smith.
El nu a mentionat care a fost cifra de afaceri a companiei in 2009, insa a spus ca anul acesta incearca sa aduca business-ul la „normalitate”, adica la o valoare de circa 2,2 mil. lire sterline (circa 2,5 mil. euro).
„In opinia mea, firmele cum ar fi BPP, care furnizeaza servicii mai multor companii internationale active in Romania, o pot duce mai bine in 2010 decat este de asteptat in general. Cred asta deoarece aceste companii sunt gata sa cheltuiasca bani in plus pentru a iesi din recesiune, de fapt, am inceput deja sa vad cateva dovezi ale acestui lucru”, spune Ronnie Smith.
„In ciuda pozitiei primejdioase a bancilor si a altor institutii financiare, cele mai multe companii straine au ramas in Romania in timpul crizei. Aceast lucru s-a intamplat in parte pentru ca au investit mult prea mult pentru a se retrage acum si, in parte, deoarece motivele care le-au adus in Romania in primul rand raman inca valabile – nivelurile de calificare superioara, costuri foarte scazute in raport cu standardele europene si obtinerea pe termen scurt si mediu de rezultate semnificative in urma investitiilor”, mai spune Smith.
BPP Professional Education se specializeaza in pregatirea de profesionisti contabili pentru examenele recunoscute mondial ale ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).
Completarea cu succes a acestor examene echivaleaza cu cel mai inalt nivel de calificare profesionala precum si calitatea de membru al celui mai mare corp contabil profesionist la nivel mondial. Calificarea ACCA permite unui membru sa profeseze ca si contabil oriunde in lume si a fost aleasa de Natiunile Unite ca standard cu care sunt comparate toate celelalte calificari de contabilitate pentru a imbunatati nivelul recunoasterii profesionale a contabililor la nivel mondial.