Reprezentantii Freedom House noteaza, in raportul lansat marti, ca majoritatea angajatilor romani au dreptul sa faca parte din sindicate, iar cel putin cinci organizatii sindicale functioneaza fara amestecul Guvernului.
Printre categoriile de angajati care nu au voie sa faca parte din sindicate se numara magistratii, lucratorii din penitenciare si institutiile de aplicare a legii, procurorii si oficiali guvernamentali de rang inalt. Acestia s-au grupat, insa, in diverse organizatii agreate de lege.
Freedom House precizeaza ca sanctiunile pentru activitati antisindicale sunt mici si rareori aplicate.
Mai putin de jumatate din salariatii romani fac parte din organizatii sindicale, dar mare parte sunt acoperiti de contracte colective de munca sau de acorduri de patru ani negociate de Guvern, asociatii patronale si sindicate.
Totusi, contractele de munca sunt deseori incalcate de angajatori, iar sanctiunile pentru aceste fapte sunt mici si rareori puse in aplicare.
De asemenea, dreptul la greva este protejat prin lege, dar angajatii care nu au dreptul sa faca parte din organizatii sindicale nu pot recurge la aceasta masura. In plus, persoanele care vor sa faca greva trebuie sa epuizeze toate incercarile de conciliere cu angajatorul si sa anunte greva cu 48 de ore inainte.
In ciuda acestor restrictii legale, salariatii romani au protestat intens fata de taierile salariale, iar actiunile de protest din octombrie 2009 au implicat 1,4 milioane de angajati din sectorul public, noteaza Freedon House.
Reprezentantii organizatiei au mai retinut ca romanii cer marirea salariilor, avand in vedere faptul ca nivelul de trai este amenintat.