Ingrijorati sunt si bulgarii, 74% dintre ei declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii, cu 70%, sau polonezii, cu 64%.
Astfel, 63% dintre romani cred ca situatia lor financiara s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, numarul subiectilor cu aceasta parere crescand cu 33%, fata de anul trecut.
Daca in urma cu un an, aproximativ o treime dintre cei chestionati spuneau ca situatia lor financiara arata mai bine in comparatie cu anul anterior. In prezent, 9% mai afirma acelasi lucru.
Romanii sunt printre cei mai pesimisti est-europeni in aceasta directie. In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de o parte mult mai mica a populatiei (33% in Polonia si 34% in Cehia), iar in Bulgaria acest segment se situeaza si el sub cel inregistrat in Romania (52%).
Atunci cand vine vorba despre perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti, procent semnificativ mai mic daca il comparam cu cel de acum 12 luni cand se situa la 29%.
In ceea ce priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de anul trecut in aceeasi perioada. Pentru urmatorul an, 56% declara ca se asteapta la o agravare a situatiei, se arata in acelasi studiu.
Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni. Cat priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestor vor creste intr-un ritm mult mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).
Gfk Romania, institut de cercetare de piata fondata in 1992, este parte integrata a grupului GfK.