[img=907]7 sfaturi pentru a te adapta repede la noul loc de munca, in opinia Corinei Diaconu[/img]
Cea mai comuna cauza care duce la esec este comunicarea deficitara, pe verticala si orizontala. Orice echipa are nevoie de participare activa din partea fiecarui membru, comunicarea putand rezolva o multitudine de probleme si conflicte.
Adaptarea se va produce mult mai rapid si eficient daca veti reusi sa intelegeti si sa va insusiti modalitatile de comunicare promovate in cadrul companiei unde v-ati angajat.
De asemenea, este necesara o buna cunoastere a companiei, a serviciilor sau produselor oferite de aceasta, cunoasterea sefilor, a directorilor sau partenerilor importanti de afaceri si a modului in care departamentele coopereaza. Toate acestea au menirea de a face tranzitia la un nou loc de munca mai usoara, facilitand acomodarea noilor angajati in companie.
La noul loc de munca, unul dintre cele mai importante elemente de care depinde adaptarea si implicit, succesul dumneavoastra in organizatie, este reprezentat de comunicarea cu seful ierarhic direct.
[img=909][/img]
Este stiut faptul ca fiecare nou angajat vine cu un bagaj de cunostinte, acumulate de-a lungul intregii experiente profesionale, dar si cu o serie de deprinderi, obisnuinte de comunicare si relationare cu seful si ceilalti colegi, reguli nescrise si atitudine.
Partea cea mai grea a adaptarii nu este insa intotdeauna relatia cu noul sef, ci mai degraba cea cu noii colegi, atitudinea acestora vizavi de noul-venit fiind cea care va influenta de cele mai multe ori hotarator si atitudinea sefului, fie in aceeasi directie, fie in directie total contrara.
Colegii au puterea de a ajuta un nou angajat sa se integreze in companie sau il pot elimina fara prea multe explicatii, prin metode numai de ei stiute. Cert este ca nu trebuie sa nesocotim „puterea” colegilor cu care vom lucra si este de preferat sa ni-i apropiem atat incat sa nu ii avem de dusmani dar la o „distanta” suficiente incat sa nu fim implicati in diverse grupuri si „bisericute”.
Pe langa nevoia de integrare in noul colectiv si de acomodare cu noul spatiu de munca, un angajat trebuie sa stie inca de la inceput care sunt cerintele postului pe care il primeste.
De aceea, primul obiectiv al unui viitor angajat este de a afla care sunt exact atributiile pe care va trebui sa le indeplineasca in cadrul companiei, care sunt asteptarile superiorilor si in ce conditii isi va putea desfasura munca, ce beneficii de moment are dar si ce perspective de viitor ii ofera postul respectiv.
Corina Diaconu,
managing director ABC Human Capital