In topul Best Employers 2008/2009, primul loc a fost ocupat de lantul de restaurante fast-food McDonald’s la categoria companii mari (cu peste 250 de angajati).
In clasamentul de anul acesta compania McDonald’s s-a plasat pe locul doi si a fost urmata de AstraZeneca, Carpatcement Holding si Henkel, potrivit studiului citat de Mediafax.
GSK are in Romania o echipa de peste 1.000 de angajati, o unitate de productie de medicamente la Brasov si o companie de distributie farmaceutica – Europharm Distributie.
Studiul a inclus si categoria companiilor mici si mijlocii, unde pe primele cinci locuri s-au aflat casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, Sygenta Agro, Adobe Systems, Avangate (parte a Gecad Group) si firma de constructii Hilti Romania.
La studiu au participat 24 de companii, cu 6.414 angajati si 167 de manageri.
Potrivit reprezentantilor Monday Insight Consulting, 60% dintre companiile carora li s-a propus sa participe la studiu au refuzat, motivand ca „nu este momentul potrivit”.
Topul a fost realizat in functie de punctajul obtinut in urma analizei raspunsurilor la trei chestionare, respectiv cel de satisfactie si implicare a angajatilor, a echipei de top management si chestionarul de audit al departamentului de resurse umane.
Studiul arata ca in acest an, factorul cu cel mai mare impact asupra implicarii angajatilor il reprezinta oportunitatile de dezvoltare a carierei, care in cazul companiilor desemnate cei mai buni angajatori reprezinta 59%. Aceste companii inregistreaza un nivel de implicare al angajatilor de peste 78%.
In cazul celorlalte companii, crearea oportunitatilor de dezvoltare reprezinta doar 40%.
Totodata, 76% din angajati considera ca imaginea interna a companiei este aceeasi cu cea comunicata potentialilor candidati, acest factor contribuind la perceptia generala a renumelui companiei respective (91%). In cazul restului participatilor, doar 59% dintre angajati sunt de parere ca aceasta promisiune este tinuta.
Un alt criteriu care a diferentiat cei mai buni angajatori de restul companiilor din Romania a fost informarea cu privire la schimbarile din organizatie si luarea in considerare a opiniilor si sugestiilor angajatilor in procesul de decizie din firma, unde procentele au fost de 60%, respectiv 40%.
La nivel de top management, 71% dintre companiile Best Employers au declarat ca organizatiile in care lucreaza le ofera oportunitati pentru dezvoltarea aptitudinilor, procentul fiind apropiat si pentru celelalte companii (70%).
In acelasi timp, o parte dintre angajatii de top ai celor mai bune companii din Romania ar prefera mai mult timp liber (58%), in schimbul unei mariri de salariu.
Pentru celelalte companii, ponderea a fost mult mai scazuta, de 23%.
In ceea ce priveste criza economica, potrivit celor mai multi respondenti la studiu (69%), compania in care lucreaza a reactionat la timp pentru a face fata provocarilor mediului economic actual. Angajatii au mai spus ca societatile au reusit ca ii asigure de capacitatea companiei de a depasi cu succes provocarile crizei in proportie de 79% (media pe tara).
Compania de consultanta Aon Hewitt este prezenta in peste 90 de tari si are peste 29.000 de angajati. Compania are in portofoliu peste 20.000 de companii medii si mari, la nivel global.