- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

HR in criza: Oferta de job-uri pentru juniori a scazut cu 75%, se cauta experienta

27 May, 00:01 • andra.gheorghe
Joburile oferite de angajatorii din Romania tinerilor cu experienta profesionala de pana in 3 ani (entry level) au scazut anul acesta cu pana la 50% - 75%, comparativ cu 2008, criza financiara determinand angajatorii care deruleaza procese de recrutare sa-si indrepte atentia si resursele financiare spre profesionisti cu peste 3 ani de experienta in domeniu, au declarat pentru DailyBusiness.ro cativa organizatori de evenimente de cariera.
HR in criza: Oferta de job-uri pentru juniori a scazut cu 75%, se cauta experienta

Mihai Manole, director executiv al companiei de resurse umane Perform HR, organizatorul targului de cariera JobFest, spune ca firmele au schimbat strategia de angajare, concentrandu-se pe candidatii cu experienta profesionala bogata, care dau randament la scurt timp dupa angajare si care nu presupun costuri si timp pentru pregatire.

Oferta precara de joburi nu este singura problema a tinerilor care doresc sa-si inceapa o cariera in acesta perioada, marcata de climatul economic instabil.

Daca anul trecut salariul pe care erau dispusi angajatorii sa il ofere unui incepator se ridica la o medie de circa 300 – 400 euro lunar, in prezent acesta s-a depreciat la nivelul celui din 2007 (n.r: aproximativ 200 euro), potrivit Anei Giurca, consultant HR in cadrul Catalyst Solutions, organizatorul celui mai mare targ de cariera din Romania, Angajatori de Top.

Mai mult decat atat, un numar tot mai ridicat de companii participante la evenimente de cariera dedicate studentilor si tinerilor cu experienta profesionala minima au inceput sa coboare oferta pana la nivelul salariului minim pe economie, au afirmat reprezentantii BEST (Board of European Students of Technology), organizatorii targului de cariera JobShop,

„Salariile entry level oferite in prezent se ridica in cel mai bun caz la 200 – 300 euro. Cel mai frecvent se opereaza angajari pe salariul minim pe economie. Interesul companiilor pentru tineri neexperimentati a scazut dramatic. Lucrul acesta este vizibil si prin prezenta scazuta a angajatorilor la targurile de joburi organizate in tara”, au precizat reprezentantii JobShop.

Potrivit acestora, numarul companiilor prezente la targurile de cariera organizate primavara aceasta a scazut cu in medie cu 25%-30%, situatie care afecteaza direct business-urile organizatorilor de astfel de evenimente.

„2009 a inceput prost pentru targurile de joburi si va continua pe aceeasi linie pana la finalul anului. Potrivit estimarilor noastre, numarul evenimentelor de cariera vor scadea in 2009 cu pana la 40%-50%. Vor rezista doar acelea cu traditie si cu brandul bine consolidat. Probabil incepand din 2010, cand si efectele crizei se vor tempera, o sa se deblocheze si aceasta piata”, au explicat organizatorii targului JobShop.

Estimarile JobShop sunt confirmate si de Giurga, reprezentanta Angajatori de Top, eveniment care a reunit in primavara aceasta oferte de joburi din partea a 80 de companii, fata de 120, cate au fost la editia de toamna a targului din 2008.

„Anul trecut s-au organizat, in total, in Capitala, 10 targuri dedicate tinerilor fara experienta. Cele mai importante perioade in care se organizeaza astfel de evenimente sunt pimavara si toamna. Ganditi-va ca pana acum au avut loc doar 3 targuri in Bucuresti. E greu sa se ajunga la 10”, a spus Giurga.

„Pe langa faptul ca angajatorii nu mai fac recrutare la nivelul anului trecut, au taiat foarte mult si din bugete. Nu mai sunt dispusi sa investeasca in acesta forma de recrutare, care este costisitoare fata de un proces clasic de recutare, facut in-house sau prin alte mijloace”, a adaugat aceasta.

Mihai Manole, reprezentantul JobFest, eveniment care a renuntat anul acesta la editia de primavara – din cauza interesului scazut al companiilor fata de astfel de targuri – urmand sa se reia din toamna – este totusi mai optimist.

„Scaderea participarii companiilor in aceasta primavara fata de anul trecut este de peste 50%. Vestea buna este ca bugetele ar putea fi reajustate pentru targurile din toamna, cand se asteapta o revenire economica”, a opinat Manole.

„Departamentele de resurse umane ale companiilor sunt interesate sa participe la evenimente de cariera, indeosebi acelea care apreciaza corect beneficiile de imagine si marketing prin participarea la astfel de evenimente. Din pacate insa, bugetele pentru astfel de participari au fost taiate sau reduse semnificativ”, a afirmat Manole.

Interesul scazut pentru targuri de joburi nu se manifesta doar din partea companiilor. Oferta scazuta de joburi si de salarii ii determina pe tineri sa-si schimbe prioritatile sau sa-si inceapa cariera prin alte mijloace.

„Daca oferta de joburi a scazut, in schimb, anul acesta au crescut foarte mult programele de internship si de management trainee. Chiar daca nu se finalizeaza intotdeauna printr-o angajare, le ofera tinerilor posibilitatea de a cumula informatii, aptitudini si de a lua contact direct cu domeniul in care vor sa profeseze mai departe”, a afirmat Ana Giurca.

„Trendul s-a schimbat. Daca pana nu demult, anul trecut, majoritatea tinerilor preferau sa isi inceapa cat mai repede o cariera, de pe bancile facultatii, acum prefera sa-si finalizeze studiile si apoi sa inceapa un job. Si angajatorii, la randul lor, au inceput sa puna accentul pe partea teoretica, prefera tineri cu studiile finalizate”, a adaugat consultantul Catalyst.

Cine mai angajeaza juniori?

Potrivit reprezentantului JobFest, multinationalele sunt singurele care mai opereaza un numar important de angajari.

„La nivel de industrii, outsourcing-ul (limbi straine, contabilitate, finante) ramane un domeniu in care se fac inca sute de angajari. Numeroase angajari se mai fac in inginerie, vanzari si IT. Aditional putem mentiona industriile cu o rata scazuta de retentie a angajatilor si cele sezoniere, care ofera in aceasta perioada un numar mare de joburi, precum FMCG, turism, administrativ sau constructii. In majoritatea industriilor insa, numarul de posturi este drastic redus fata de anul trecut”, a precizat Manole.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...