- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

HR-ul nu trebuie sa fie un loc unde angajatii plimba CV-uri sub brat

13 May, 00:01 • andra.gheorghe
Departamentul de resurse umane (HR) ar trebui sa joace un rol cheie la nivelul top managementului unei companii, insa la ora actuala multi specialisti il vad ca pe un departament administrativ in plus, care nu contribuie la dezvoltarea angajatilor.
HR-ul nu trebuie sa fie un loc unde angajatii plimba CV-uri sub brat

„Persista o ceata in jurul HR-ului practicat in Romania. Liderii de companie se raporteaza la departamentul de HR ca la un fel de administratie, unde personalul nu face altceva decat sa trieze si sa se plimbe cu CV-uri sub brat”, a declarat Csaba Gergely, senior manager HR Services in cadrul PriceWaterhouseCoopers (PwC), in cadrul summit-ului FMCG de la Eforie.

Potrivit acestuia, competentele in aceasta arie se dezvolta in timp, nu de pe o zi pe alta, iar pentru formarea unui profesionist bun in resurse umane este nevoie de maturitatea si interesul managementului de top.

„Universitatea din Michigan, SUA, a publicat de curand un studiu care releva foarte clar faptul ca 20% din rezultatele financiare ale unui business se datoreaza managementului in HR, iar industriile care au dezvoltat un management al talentelor eficient si-au crescut profitul cu 22%”, a precizat Gergely.

Majoritatea problemelor companiilor vin dintr-un management deficitar in HR

Specialistul de la PwC a mai subliniat faptul ca criza specialistilor in toate ariile de expertiza ale companiei este cauzata tot de lacunele din zona HR, care pot duce la lipsa de loialitate.

Razvan Tudor, reprezentantul companiei de consultanta Horvath &Partners, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca HR-ul e mereu in criza, si se va mentine astfel pana cand organizatiile vor intelege ca resursele umane nu formeaza un departament suport, ci unul strategic.

[quote=Razvan Tudor, Horvath&Partners]Bastonul de maresal se poate afla in traista oricarui angajat. Iar responsabilitatea de a gasi acest baston intra in atributiile departamentului de HR[/quote]
Cresterea economica pe care o traverseaza Romania in prezent se traduce si printr-o nevoie acuta de specialisti. Ei pot fi gasiti nu numai in afara companei, ci chiar in interior, prin comunicarea eficienta a strategiei, pana la nivelul ultimului angajat.
„Cele mai mari probleme ale companiilor sunt cele de distributie a puterii managerilor in firma. Exista manageri ale anumitor departamente care involuntar detin mai multa influenta. Si de aici de nasc frustari, lipsa de organizare, etc. Solutia acestor probleme ar fi o aliniere strategica a intregii structuri organizationale”, a explicat specialistul de la Horvath&Partners.

El a mai spus ca in mod ideal, succesul oricarei corporatii depinde de trei oameni: „sales man-ul” (angajatul care e dat afara pe usa dar intra pe geam pentru a solutiona ceva), „conectorul” (omul prin care ajungi la oricine) si „maven-ul” (expertul care nu e indragostit de brand, ci de idee, si are influenta asupra celorlalti).

Solutii pentru mentinerea si pregatirea „succesorilor” din management

Retinerea angajatilor se poate face prin pachete salariale motivante, dar si prin training.

Loreda Dragomir, senior consultant in cadrul agentiei de executive search Stanton Chase, este de parere ca angajatii din Romania trebuie „antrenati”. Astfel, compania ii poate evalua si le asigura, in acelasi timp, sentimentul ca au la dispozitie un program de dezvoltare a carierei.

„La ora actuala, multinationalele sunt singurele companii care isi trimit constant la training angajatii„, a afirmat Loreda Dragomir.

Specialistul de la Stanton Chase a subliniat importanta planului de „succesiune” al managementului talentelor in organizatie.

„Pentru fiecare pozitie cheie in management, companiile ar trebui sa aiba, pe langa angajat, un om pregatit sa-i ia locul. Aici intervine un program eficient de training, care sa puna accentul pe dezvoltarea abilitatilor de management”, a precizat Loreda Dragomir.

Training sau head-hunting pentru a castiga manageri de top?

Care este cea mai sigura metoda prin care companiile isi asigura oamenii cheie de top management? Consultantul de la Stanton Chase a pus in balanta trainingul si head-huntingul („vanatoarea de specialisti”).

Trainingul are avantajul ca fidelizeaza angajatul si il motiveaza sa acceada la o promovare interna, benefica atat companiei cat si lui insusi, si totodata il familiarizeaza pe acesta cu strategia organizatiei.

O parte din dezavantajele unui training ar fi costurile, destul de ridicate, durata pregatirii si faptul ca rezultatele nu sunt imediate.

Head-hunting-ul, pe de alta parte, are ca prim avantaj costul (o suma singulara, care acopera expertiza agentiei de profil contractata). De asemenea, compania isi cunoaste candidatul vizat, iar rezultatele sunt imediate.

Dezavantajele sunt un grad de familiarizare mai scazut al noului angajat in interiorul companiei, un nivel de loialitate mai scazut din partea lui si costuri salariale mai ridicate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...