Țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere de lucrători care își desfășoară activitatea de la distanță este Olanda. Acest lucru este demonstrat de către un nou studiu, citat de Euronews, scrie economedia.ro.
Companiile au fost forțate de închiderile și restricțiile din perioada pandemiei de COVID-19 să adopte noi tehnici de lucru flexibile. O companie de soluții de resurse umane, Remote, a cartografiat creșterea numărului de lucrători la distanță din UE, începând cu anul 2022 și până la sfârșitul anului trecut.
Potrivit cercetărilor, media UE a lucrătorilor care au desfășurat activitatea în mod regulat de acasa se ridică la 30%. Diferența este una covârșitoare, dacă ne uităm la Regatul Unit, care are o medie de 15%.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul caselor din Germania a scăzut considerabil, ca niciodată în ultimii 20 de ani. Următoarele semestre îi ingrijorează pe dezvoltatori. Se va ajunge la -15%
Datele Eurostat, Remote și ale Statista arată că aproximativ 65% din populația activă a Olandei a lucrat cel puțin parțial de la distanță în 2022. Țara lalelelor se situează cu mult peste, pe locul doi fiind Luxemburg – 54,4%, iar pe locul trei Suedia cu o medie de 51,8%.
Se așteaptă ca Irlanda să înregistreze și ea o creștere importantă care să atingă pragul de 61,6% iar Belgia să o urmeze cu 56,1%. Totuși, Olanda este pe primul loc, proporțiile de lucrători la distanță fiind de patru ori mai mare față de Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii.
De asemenea, Olanda este prima țară a cărui parlament a aprobat o lege care prevede faptul că munca de acasă este un drept legal. În acest fel, Olanda este printre primele țări care acordă flexibilitate în muncă la distanță, prin lege.
Raportul realizat de către compania Remote subliniază și faptul că Olanda avea deja un număr relativ mare de lucrători la distanță înainte de pandemia de COVID-19, 28% dintre aceștia lucrând de la distanță, ceea ce reprezenta la acea vreme una dintre cele mai ridicate rate din UE.