„Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angajati si contribuie la o flexibilizare a relatiilor de munca. In esenta ne multumeste acest proiect pentru ca ne apropiem mai mult de practica din Europa care creeaza conditii de crestere economica”, a declarat intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Nicolescu mentioneaza ca este necesara imbunatatirea dispozitiilor Codului Muncii si a reglementarilor privind piata muncii, avand in vedere existenta numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare si concediere, un grad exagerat de protectie avand ca efect descurajarea ocuparii si afectand competitivitatea, fara promovarea corespunzatoare a interesului pentru formare profesionala si perfectionare continua, pentru mobilitate teritoriala si profesionala.
„Angajatorii trebuie sa isi poata stabili in mod just si onest propria politica de personal, tinand cont de situatia economica instabila si de dificultatile cu care se confrunta”, a aratat Nicolescu.
In acest sens CNIPMMR solicita mentinerea in cuprinsul Codului Muncii a principiilor de organizare si functionare a patronatelor, fara modificarea denumirii lor in organizatii de angajatori si fara abrogarea dispozitiilor actuale si mentinerea reglementarilor privind scopul CES.
Totodata, reprezentantii IMM-urilor solicita mentinerea definitiei actuale a conflictelor de munca si neincluderea in aceasta sfera a conflictelor care vizeaza interese sociale ale salariatilor, care vor genera efecte grave atat asupra angajatorilor bugetari, cat si privati, precum si eliminarea modificarii cresterii cu 5 zile lucratoare a duratei preavizului acordat de angajator in cazul concedierii colective, in special pentru IMM-uri, cu mentinerea unui termen echivalent pentru preavizul in cazul demisiei.
Alte propuneri vizeaza mentinerea suspendarii contractului individual de munca ca sanctiune disciplinara, dar si imbunatatirea reglementarilor normarii muncii, cu stabilirea institutiei publice din Romania competenta sa informeze angajatorii cu privire la continutul normativelor existente si sa le publice.