„Rata somajului inregistrat s-a situat usor mai jos decat am anticipat in ianuarie, respectiv la 8,1% comparativ cu estimarea de 8,3%, dar cea mai importanta evolutie este ca datele ajustate sezonier, calculate de noi, indica o aplatizare a ratei somajului. Anticipam majorari usoare ale acestui indicator pana la jumatatea anului. Inca mai anticipam ca rata somajului ajustata la factorii sezonieri va creste treptat in urmatoarele luni, dar se pare ca ritmul majorarii ar putea fi lent”, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.
Analistii arata ca este posibil ca rata somajului sa se apropie de un maxim.
„Daca datele ajustate sezonier confirma acest trend in urmatoarele patru – sase luni, atunci este posibil sa vedem rata somajului in jurul nivelul de 8,5% pe parcursul primului semestru si o majorare a indicatorului spre finele anului. Nivelul de 9% ar putea fi depasit, dar o rata de 10% nu mai pare probabila”, indica analistii ING Bank Romania.
Totusi, analistii noteaza ca avansul ratei somajului incetineste potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, dar arata ca este prea devreme pentru a vedea semnale clare privind stabilizarea pietei muncii.
„Avem nevoie de crearea de locuri de munca, in special in sectorul privat. Rata de angajare in sectorul industrial continua sa fie pe un trend descendent, dar credem ca acesta se va inversa destul de curand avand in vedere ca sectorul este in principal orientat spre export, iar cererea externa se imbunatateste, precum si ca industria a inregistrat deja o perioada de peste noua luni de revenire si se anticipeaza continuarea cresterii in 2010”, potrivit raportului ING.
Analistii anticipeaza ca rata somajului va urca in luna februarie catre 8,3% – 8,5%.
„In viitor, rata somajului ar putea fi influentata negativ de masurile de reformare implementate in sectorul public, dar ne indoim ca numarul oamenilor concediati se va situa in jurul a 100.000 de persoane (impact de 1,1 puncte procentuale asupra ratei somajului)”, se mai spune in raport.
Analistii ING Bank Romania concluzioneaza ca situatia pietei muncii se deterioreaza in continuare, dar arata ca exista semne de imbunatatire si ca o stabilizare ar putea fi inregistrata in acest an.