„Munca este doar una dintre actiunile vietii. Acesti oameni ar trebui sa isi gaseasca si alte preocupari ca sa se destinda, adiacente cautarii unui job”, spune psihoterapeutul Simona Covrig.
„Am intalnit multe depresii in ultima perioada. Inainte, cei care veneau la cabinet aveau probleme cu colegii de munca sau cu seful. Acum insa starea lor este una depresiva din cauza ca nu au serviciu, ori se tem ca il pierd”, adauga Simona Covrig. Ea a mentionat ca unii clienti au renuntat la terapie, tocmai pentru ca nu-si mai permiteau.
Psihoterapeutul le recomanda celor care si-au pierdut job-ul sa isi lase putin timp de introspectie, pentru a intelege mai bine ce abilitati au si la ce sunt buni.
„Acum este o perioada economica dificila, dar sunt si cazuri in care pierderea job-ului este strans legata de faptul ca aceste persoane nu erau pasionate de ceea ce faceau”, mai spune Ramona Covrig.
A incerca sa gaseasca si alte activitati pentru a-si umple timpul nu inseamna insa ca trebuie sa lase plan secund cautarea unui alt loc de munca, spune psihoterapeutul Razvan Balan.
Ce pot face persoanele fara job ca sa isi ocupe timpul liber si in acelasi timp sa isi imbunatateasca abilitatile profesionale?
Sa invete o limba straina
Oana Datki, country manager Consulteam, spune ca persoanele fara job pot alege sa invete o alta limba straina ori sa-si perfectioneze cunostintele la o limba straina deja cunoscuta.
„Astfel, candidatul poate obtine un CV in care sa scrie engleza avansat in loc de mediu sau sa adauge si o alta limba la nivel mediu. In plus, pentru a invata nu este neaparat necesar sa mearga la cursuri platite. Pe Internet pot fi gasite materiale care sa il ajute sa invete singur”, spune Datki.
Sa invete sa lucreze si in alte programe pe PC
Specialistii in resurse umane recomanda si tutorialele pentru utilizarea unor programe pe care poate nu stiu sa le foloseasca, cum ar fi Excel, PowerPoint sau Photoshop.
E timpul sa cititi acele carti de business pentru care nu ati avut timp
Cand esti ocupat cu serviciul, nu mai ai timp sa citesti carti de business care te pot ajuta in cariera. O perioada fara loc de munca poate fi propice pentru „recuperare” la acest capitol. Astfel, cei ramasi fara job nu numai ca raman oarecum in mediul de business, dar ar putea sa invete si cum sa isi puna in valoare mai bine competentele.
Implicarea intr-un business
Fie ca aleg sa ajute niste prieteni care au un business sau sa inceapa ei o mica afacere, o astfel de activitate ii ajuta pe someri sa ramana „in priza”.
Redescoperirea unor pasiuni uitate
Introspectia ii poate ajuta pe candidatii la job-uri sa isi aminteasca ce anume le place intr-adevar sa faca si poate duce in unele cazuri la o schimbare completa de cariera.
„Am avut cazuri de schimbare completa de cariera, iar angajatorul a preferat aceasta persoana pe baza potentialului si nu neaparat a experientei”, spune Oana Datki.
In aceste cazuri, conteaza foarte mult pasiunea, dar si disponibilitatea viitorului angajat de a incepe dintr-o pozitie mai joasa lucrul la noua companie, avand in vedere ca experienta sa era intr-un alt domeniu.
Sunt si anumite activitati nu neaparat utile la CV, de la un anumit nivel in sus. Una dintre ele este voluntariatul.
„Voluntariatul conteaza doar pentru pozitii entry-level, asa ca nu prea are relevanta in cazul persoanelor cu experienta”, considera Datki.
Psihoterapeutul Razvan Balan mai spune ca „in Romania, voluntariatul este un lux. Eu spre exemplu fac saptamanal voluntariat la penitenciar, dar asta pentru ca imi permit. Atunci cand nu ai bani pentru un bilet RATB, nu mai iti arde sa faci voluntariat”.
O alta metoda de a-ti petrece timpul dintre doua job-uri cu utilitate este aderarea la o retea sociala de business in care poti cunoaste noi oameni, iar contactele facute astfel pot rezulta intr-un job nou. DailyBusiness.ro iti recomanda comunitatea KeyPeople, un loc in care se afla circa 10.000 de oameni de afaceri.