- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă, în mod oficial

18 Jul, 08:25 • Andrei Alina
Aproape jumătate dintre femeile din România nu lucrează. Asta arată datele Organizației Internaționale a Muncii. Neoficial, jumătate din ele lucrează la negru deși în acte nu au loc de muncă.
Jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă, în mod oficial

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, doar 54% dintre femeile din România au oficial un loc de muncă. Unele au renunțat la locul de muncă după ce s-au căsătorit și au născut. Au făcut asta pentru a avea grijă de familie, de copii.

„În continuare avem niște norme sociale și culturale destul de patriarhale, care văd femeia ca responsabilă cu îngrijirea gospodăriei și creșterea copiilor. Al doilea aspect este legat și de infrastructura deficitară în ceea ce privește îngrijirea copiilor după naștere. Practic, noi nu avem un sistem atât de bine pus la punct de creșe și de grădinițe, mai ales în rural.”, spune sociologul Adrian Dan, pentru stirileprotv.ro.

Citește și: Decizie pentru pensionarii care nu au depus adeverințele la CNPP. Simona Bucura Oprescu anunță data limită

 

Femeile din România care nu au un loc de muncă nu vor primi pensie

Și totuși, între cele 46% de românce care nu sunt active pe piața muncii, multe lucrează la negru. Fie fac menaj în casele altor persoane, fie fac manichiură și pedichiură. Toți banii încasați pentru serviciile prestate le rămân lor în mână, nu plătesc taxe și impozite la stat. Dar există totuși un dezavantaj. Nu vor beneficia de pensie la bătrânețe, neavând o angajare pe termen lung cu forme legale și plata asigurărilor.

„Pentru oricine care lucrează la negru e destul de complicat, în special din această perspectivă a adăugării de ani de experiență și de contribuție la stat. În perspectiva pensiei, spre exemplu, toți anii pe care i-au muncit la negru sunt inexistenți”, explică Ana Călugăru.

Citește și: Vești noi pentru românii care au card la o bancă renumită din România. Se oferă beneficii neașteptate

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. În cazul în care nu au lucrat niciodată, soțiile au dreptul la pensie de urmaș, cu condiția ca durata căsătoriei cu persoana decedată să fi fost de cel puțin 15 ani. În acest caz, pensia reprezintă 50% din suma pe care ar fi primit-o soțul.

 

Locuri de muncă bine plătite în România fără Bacalaureat. Unde te poţi angaja fără dimplomă

Dacă nu ai reușit să promovezi examenul de Bacalaureat trebuie să ştii că există numeroase oportunități de carieră și dezvoltare profesională chiar și fără această diplomă. De la agricultură și construcții, la vânzări, logistică și cursuri de calificare, opțiunile sunt variate și accesibile.

Bucătar

Cei pasionați de gătit pot alege meseria de bucătar. Începând de la postul de ajutor de bucătar, tinerii pot învăța treptat abilitățile necesare și pot avansa în carieră, ajungând la poziții de bucătari-șefi în restaurante de prestigiu sau pe nave de croazieră.

Agent de securitate

Agent de securitate reprezintă o altă opțiune pentru tineri. Cerințele minime includ lipsa antecedentelor penale și o bună condiție fizică. Absolvirea unui curs de calificare poate oferi un avantaj față de ceilalți candidați, oferind o înțelegere mai profundă a responsabilităților postului.