Cresterea prognozata de 6% reprezenta oricum o scadere fata de 2009, cand salariile au fost majorate cu 7,5%.
Horatiu Cocheci, HR manager la PwC, spune ca firmele care nu au efectuat inca majoraile salariale se vor „gandi de 7 ori inainte de a le opera”, pe fondul schimbarii asteptarilor de imbunatatire a climatului economic in acest an.
In ceea ce priveste sistemul de bonusare, cei care inca ofera astfel de prime au diminuat valorile cu circa 20% fata de anul trecut, afirma reprezentantul PwC.
Cocheci atrage atentia ca principala problema din HR in acest moment este faptul ca „avem o mare de oameni care vin in fiecare zi demotivati la birou si pe care nu stim sa ii motivam”. Aceasta mai adauga ca optimismul de inceput de an, cand se vorbea de o imbunatatire a situatiei pietei muncii, a disparut, si ca situatia negativa va mai dura inca un an.
De asemenea, intr-un studiu al companiei de consultanta in management Hay Group se mentioneaza ca aproape 50% din companii nu aplica motivatiile non financiare, considerate a fi solutia in aceasta perioada in care partea de bonificatii financiare este redusa de criza.
Cum a aratat strategia de resurse umane a companiilor de pe piata locala in T1 2010
Companiile sunt mai dispuse sa permita unor angajati sa lucreze de acasa sau sa aiba un program de lucru mai flexibil.. Acestea sunt principalele tendinte vizibile in primul trimestru in strategia de resurse umane a companiilor din Romania, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Daedalus, realizat pentru HR Club. asociatia profesionistilor din domeniul resurselor umane.
Trei sferturi din respondentii studiului realizat de Daedalus au spus ca le permit angajatilor sa aiba un program de lucru flexibil, in timp ce aproximativ jumatate din companiile chestionate spun ca le permit angajatilor sa lucreze si de acasa, ceea ce inseamna o crestere de circa 10% fata de ultimul trimestru din 2009.
Desi ponderea companiilor care recurg la aceasta flexibilitate ca tehnica de a-si retine personalul este mare, numarul de angajati care beneficiaza de aceste lucruri este de circa 30%, se arata in prezentat pe 10 iunie si realizat pe 229 de respondenti.
Potrivit reprezentantilor Daedalus rezultatele studiului sunt representative pentru companii cu o cifra de afaceri de peste 3 milioane euro.
Astfel, prioritatile HR-istilor in primul trimestru al anului in ceea ce priveste bugetele au fost remunerarea, training-ul si de recrutarile. De obicei, in aceasta perioada se acorda bonusurile pentru activitatea de anul trecut.
[quote=Horatiu Cocheci, HR manager la PwC]Avem o mare de oameni care vin in fiecare zi demotivati la birou[/quote]
Reprezentantii Daedalus au mentionat ca in primul trimestru din 2010, „marele castigator”, a fost training-ul intern.
De asemenea, studiul mai releva faptul ca peste 50% din reprezentantii de resurse umane ale companiilor au preferat sa cheltuiasca mai putin decat au avut alocat pentru politicile de HR in acest prim trimestru.
In ceea ce priveste numarul mare de CV-uri primite de companii, o treime din specialistii in HR spun ca doar 1-10% din acestea sunt eligibile, in timp ce inca o treime spun ca peste 70% din CV-urile primite sunt eligibile.
Oficialii Daedalus au explicat ca ponderea CV-urilor eligibile este din ce in ce mai mica, pe masura ce se discuta de pozitii mai inalte din punct de vedere ierarhic.
In ceea ce priveste planurile de restructurare, circa 40% din respondenti au spus ca au in plan acest lucru in 2010, numarul posturilor pe care doresc sa le restructureze fiind mai mare decat in ultimul trimestru din 2009.