- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Lacune in HR-ul bancar: Angajatii ignora clientul, managerii ii ignora pe angajati

21 Nov, 13:01 • Redactia DailyBusiness
Managerii de top din bancile romanesti sunt responsabili pentru una din principalele probleme ale industriei, si anume lipsa unui nivel acceptabil de intelegere a nevoilor clientilor din partea angajatilor din banci, spun consultantii.
Lacune in HR-ul bancar: Angajatii ignora clientul, managerii ii ignora pe angajati

„In momentul cand merge la banca, omul nu are nevoie sa i se explice ce probleme are, ci sa primeasca solutii la ele”, a spus marti Adrian Stanciu, partener al firmei de consultanta in sistemul bancar Ascendis si profesor la CEU Business School, in cadrul unui eveniment de business.

Cei care sunt cel mai in masura sa rezolve acest lucru sunt managerii de varf din organizatie, care inca sunt mai procupati de respectarea nomelor si de ordinea ierarhica din organizatie decat de comunicarea eficienta cu angajatii si clientii. Numai 15-20% din pregatirea unui angajat este reprezentat de traininig-uri, astfel ca restul de 80% cade in atributiile managerului.

„In organizatii, de cele mai multe ori, tocmai varful e problema schimbarii. Cel mai dificil lucru pe care trebuie sa-l faci ca manager, e sa schimbi ce ai creat tu”, a spus Stanciu in timpul conferintei „Politici de resurse umane in sistemul bancar”, din cadrul „Zilele Biz”.

Varful conducerii are responsabilitatea de a-si antrena angajatii, iar daca acest antrenament este directionat pe un comportament mai mult normativ decat inovativ, atunci randamentul in institutie scade.

[quote=Adrian Stanciu, partener Ascendis] O mare parte din ce te-a facut excelent la un anumit nivel, ori te incurca, ori nu-ti ajuta cu nimic cand atingi alt prag[/quote]
Managerii romani insista inca pe comparatia continua cu firmele concurente si cultiva un respect excesiv pentru reguli, precum si pentru respectarea ierarhiei in organizatie, in dauna inovatiei.

Criteriile care determina ascensiunea companiei tin de capacitatea celor care iau decizii de a-si selecta personalul pe principiul importantei relatiei cu clientii, adica alinierea cu valorile fundamental umane ale clientilor, explica Stanciu.

„E foarte important ca echipa ta sa aiba o lista de valori si norme clare, alaturi de un bun management al performantei. Insa e greu sa sustii in fata clientilor ca toate serviciile tale sunt excelente. Or, in Romania se intalneste un fenomen de pervertire a ideii de excelenta. Nu poti sa sustii ca din toti angajatii tai, 75% sunt excelenti”, spune Stanciu, criticand astfel lipsa de realism a unor manageri atunci cand incearca sa isi motiveze angajatii.

Ce-si doresc angajatii

In momentul de fata, institutiile bancare pun foarte mult accentul pe retinerea si motivarea personalului prin factorul financiar, si ignora perspectiva de a motiva angajatii prin crearea unui mediu de lucru propice, bazat pe siguranta, increderea si libertatea de exprimare a angajatului in fata angajatorului, spun consultantii din resurse umane.

Desi cele mai multe companii din sistemul bancar au dezvoltat politici elaborate de motivare si retinere a personalului, rata de stabilitate a angajatilor este, deocamdata, foarte scazuta.

Alaturi de criteriile specifice pietii, care duc la fluctuatii de personal (multi jucatori, multe oferte de job-uri), lipsa stabilitatii in bancile din Romania are la baza, in mare parte, discordantele dintre cerintele si asteptarile managementului si ale subalternilor, este de parere Bianca Moraru Demeter, project manager al firmei de consultanta Proffesional.

Motivatiile angajatului se schimba in timp, iar departamentul de HR al fiecarei companii ar trebui sa surprinda motivatia in momentul angajarii, iar odata ce a fost angajat, sa dispuna de studii constante de observare a nivelului de motivare a acestuia.

O alta solutie in mentinerea unui nivel constant de competenta in cadrul companiei este recrutarea din interior. Desi inca functioneaza, in proportie majorita, metodele clasice de recrutare, bancile din Romania au inceput sa apeleze si la recrutarea din interiorul companiei, promovarea angajatilor in functie de reusite si competente, explica Bianca Moraru Demeter.

Pe de alta parte, spune Adrian Stanciu, exista riscul promovarii „dupa ureche”, fara o analiza profunda a profilului acelui angajat. Astfel, nu intotdeauna un angajat care si-a indeplinit atributiile excelent la un anumit nivel in cadrul companiei va reusi sa repete performantele pe un job diferit.

„O mare parte din ce te-a facut excelent la un anumit nivel, ori te incurca, ori nu-ti ajuta cu nimic cand atingi alt prag”, conchide Stanciu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...