In urma cu un an, specialistii din domeniu estimau ca valoarea pietei romanesti de HR va ajunge la circa 10 milioane de euro in 2008. Acesta a fost un an plin de evenimente, in care numarul mare de angajari (vezi Ernst&Young, Softwin si TotalSoft, Orange si Zapp, Nokia, Trotter, Oracle Romania sau Renault Technologie Roumanie) a fost compensat de concedierile masive din finalul anului (vezi Rompetrol sau ArcelorMital Galati), situatie care a dus la scaderea bugetelor alocate HR-ului. In concluzie, toti specialistii chestionati de DailyBusiness.ro sunt de parere ca ultimele trei luni ale anului au marcat o scadere importanta a pietei si ca cel mai probabil nu se va atinge valoarea estimata.
„Cred ca piata de HR va fi sub previziuni cu 20-30%, pentru ca in 2008 criza a fost resimtita la noi cu precadere in trimestrul patru”, a explicat Madalina Balan, managing partner al Hart Human Resource Consulting.
„Consider ca prognozele facute la inceputul anului au fost optimiste”, a adaugat Mihaela Perianu, general manager al companiei de HR Aims Human Capital.
[img=53]Petra Votisky, country manager Human Value International[/img]
In opinia Petrei Votisky, country manager al firmei de profil Human Value International, din cauza crizei piata HR nu va atinge nivelul prognozat la debutul lui 2008, dar companiile puternice furnizoare de astfel de servicii isi vor atinge obiectivele financiare propuse, deoarece in cazul lor efectele crizei sunt usor intarziate.
Piata de HR in 2009 – scadere cu 20%
Pentru anul 2009, prognozele specialistilor sunt sumbre – acestia se asteapta la scaderea valorii pietei de HR precum si la o serie de falimente in randul firmelor specializate, care va conduce la scaderea numarului de jucatori din piata.
Conform Silvianei Boian, head of research al companiei de executive search Alexander Hughes Romania, din cauza incertitudinilor care insotesc aceasta perioada, nu este deloc un moment prielnic pentru realizarea unor previziuni pentru 2009, dar cu siguranta piata de HR va inregistra scaderi.
[quote=Balan, managing partner Hart]Cred ca este realist ca piata de HR sa se mentina la nivelul din 2008 sau sa inregistreze o scadere de pana la 20%[/quote]
[img=95]Domeniile in care angajatii au dat dovada de cea mai multa eficienta[/img]
Atat Perianu cat si Votisky sunt de parere ca anul 2009 va fi dificil pentru firmele mici si medii(de HR – n.r), in timp ce companiile solide, care au facut dovada competentei, se vor mentine.
„Probabil ca unele companii – de genul celor specializate in training – vor fi afectate mai rapid si mai profund. In 2009 se va face diferentierea companiilor de HR, iar cele mai solicitate vor fi cele care au o reputatie impecabila, competente solide si care stiu sa isi adapteze gama de servicii la nevoile clientilor”, a adaugat Boian.
In 2009, companiile din Romania vor pune accent pe reducerea costurilor cu furnizorii externi de servicii HR – recrutare, training, consultanta – si pe cresterea productivitatii angajatilor, crede un specialist din cadrul unei firme de Top 5 in Romania, care a preferat sa nu-si decline identitatea.
Cuvantul cheie in 2009: eficienta
[img=52]In 2009, angajatii vor incerca sa fie mai eficienti pentru a-si pastra job-urile[/img]
In gestionarea resurselor umane, managerii companiilor se vor axa pe reducerea costurilor cu acest domeniu, pe productivitatea fortei de munca si pe recuperarea investitiei in angajati.
„Productivitatea va fi preocuparea majora a anului 2009, iar angajatii si talentul lor de a produce valoare vor defini avantajul competitiv al companiilor”, a spus Boian de la Alexander Hughes.
In opinia lui Perianu, romanii sunt in urma la capitolul eficienta angajatilor, deoarece in ultimii ani, cresterea economica a indus ca preocupare principala cantitatea si nu calitatea fortei de munca.
[quote=Mihaela Perianu, general manager Aims]2009 marcheaza inceputul preocuparii pentru eficienta angajatilor[/quote]
„Competitia a devenit mai dura, iar companiile care vor da dovada de flexibilitate si vor intelege necesitatea resurselor umane eficiente isi vor putea pastra pozitia pe piata”, a declarat Votisky.
[img=50][/img]
„In ultimele trei luni, angajatii au muncit mai mult decat de obicei, fiind alarmati de faptul ca s-a terminat „vacanta” (perioada infloritoare din punct de vedere economic, de dinainte de criza – n.r.). Intuiesc ca eficienta angajatilor a scazut pe motiv ca toti incearca sa-si schimbe obiceiurile de munca pentru a performa sau rezista in 2009, cu alte cuvinte cred ca toti sunt in perioada de testare a tehnicilor de supravietuire pe timp de criza”, a mai spus Perianu.
Se schimba topul celor mai mari investitori in HR
Daca in 2008 bugetele de HR au fost permisive, companiile acordand prime si bonusuri, cresteri salariale dese si facand investitii mari in training, in 2009 bugetul va fi calculat scrupulos, eliminandu-se cheltuielile din arii considerate dispensabile si punandu-se accent pe eficientizarea angajatilor, cu resursele disponibile la nivel intern.
„In 2008 cele mai mari investitii au fost in domenii precum: Oil&Gas, FMCG, automotive, retail, banking, iar in 2009 clasamentul va fi: retail, banking, FMCG si pharma. De asemenea, valoarea investitiilor in HR va ramane la nivelul lui 2008 sau va scadea in unele industrii”, a spus consultantul de HR al unei firme din Top 5 citat anterior.
Pe de alta parte, Madalina Balan de la Hart Human Resource Consulting, spune ca cele mai mari investitii in HR s-au inregistrat in sectorul bancar si cel financiar, in IT&C, call centere, outsourcing, servicii, iar in 2009 lucrurile se vor schimba, in sensul in care sectorul bancar, financiar vor cunoaste o stagnare in ceea ce priveste recrutarea sau investitia in oameni, ale carei semne sunt deja vizibile.
[img=51]Madalina Balan, managing partner Hart Human Resource Consulting[/img]
Managerii celor mai multe organizatii vor fi atenti la ce fel de oameni pastreaza, la cati pastreaza si ce profit pot aduce acestia, precum si la efectuarea unor investitii mai „cuminti” si mai rationale in dezvoltarea angajatilor, a adaugat Balan.
Conform studiului Saratoga – Human Capital Benchmarking, realizat in aprilie-noiembrie 2008 de PricewaterhouseCoopers, companiile care investesc cel mai mult in pregatirea si dezvoltarea angajatilor fac parte din industrii precum IT&C, servicii financiare si farma. Companiile din aceste sectoare investesc aproximativ dublu in programe de training in comparatie cu media pietei, a spus Nicoleta Ciocarlan, senior consultant la departamentul de consultanta in resurse umane al PwC.
Boian este de parere ca investitiile realizate in HR depind de fiecare companie in parte: de nevoile organizatiei in termeni de recrutare, fidelizare, training, coaching, de importanta pe care o acorda acestui departament, iar multe companii nu considera HR-ul drept o functie strategica, ci mai degraba ca o functie de suport neprioritara in organizatie.
„In general, departamentele de resurse umane primesc bugete mari in companiile multinationale cu traditie in „fabricarea” si valorificarea angajatilor performanti, iar aceste companii se gasesc in mai toate domeniile de activitate si sunt recunoscute drept „pepiniere” de manageri redutabili”, a adaugat Boian.
Cresterile salariale de 20% vor fi exceptii, majoritatea salariilor vor ramane pe loc
Cresterea economica din Romania ultimilor ani a mers „mana in mana” cu investitiile in HR si cresterile salariale, de multe ori nejustificate prin aportul adus de angajati in firma. Plafonarea salariilor, fenomen vizibil inca de acum un an, se va accentua in 2009, salariile urmand sa creasca intr-un ritm mai ponderat si doar prin corelarea cu elementul valoare adusa in companie.
In opinia Madalinei Balan de la Hart, companiile vor acorda cresteri salariale temperate de maximum 10-20%, sustinute de preocuparea pentru corelarea cresterilor cu performantele angajatilor.
„In 2009, salariile vor stagna in sectoarele cele mai lovite de criza, iar angajatii vor aprecia mai mult siguranta unui job si existenta acestuia, astfel incepand sa aiba cereri mult mai rezonabile – pe un fundal de recesiune, concedieri masive si crestere a ratei somajului”, a mai spus Balan.
[img=54]Nicoleta Ciocarlan, senior consultant la departamentul de Consultanta in Resurse Umane PricewaterhouseCoopers[/img]
Ciocarlan a explicat ca studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2008 releva o crestere salariala de 15% pentru anul 2008. La inceputul lui 2008, participantii la studiu estimau o crestere salariala de 12% pentru anul 2009, valoare care va fi in mod sigur revizuita in jos in contextul actual
„Avand in vedere conditiile economice actuale, principala caracteristica a procesului de crestere salariala pentru anul 2009 va fi lipsa de uniformitate. Astfel, este foarte posibil sa existe cresteri salariale semnificative pentru posturile rare, inalt specializate, in timp ce pentru alte categorii de posturi cresterile salariale sa se rezume doar la ajustarile in acord cu rata inflatiei sau sa nu existe”, a explicat Ciocarlan.
Votisky de la Human Value nu crede ca se vor mai inregistra cresteri salariale spectaculoase in niciun domeniu al industriei si ca in primul rand criza va echilibra nivelul salariilor din Romania. Aceasta crede ca multe companii vor ingheta nivelul salariilor sau vor acorda mariri dar nesemnificative, iar in domeniile puternic afectate de criza scaderea salariilor sau a beneficiilor va avea loc pentru a evita falimentul sau disponibilizarile in masa.
Boian, de la Alexander Hughes, este de aceeasi parere cu Votisky: salariile nu vor mai creste in ritmul accelerat de pana acum, ceea ce reprezinta un fenomen sanatos pentru piata muncii. Aceasta crede ca se va pune accent pe factorii motivationali non-financiari si pe elementele de dezvoltare pe termen mediu sau lung.
[img=56]Domeniile care au prosperat cel mai mult datorita angajatilor, conform specialistilor citati[/img]
Cele mai afectate domenii:
Criza economica s-a reflectat mai acut in anumite domenii, iar angajatii companiilor care activeaza in acele domenii au trecut prin procese de restructurare interna, concedieri sau angajari masive.
Toti specialistii sunt de parere ca cei mai afectati angajati au fost cei din auto, real estate, banci si servicii. De asemenea, industriile care au avut cel mai putin de suferit in 2008 sunt pharma, IT&C, retail si FMCG.