- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Leadership real

22 May, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Autor: Dean Williams
Leadership real

Editura Codecs
Colectia Coaching&Leadership

Pret 50 lei
Titlu original: Real leadership – helping people and organization face their toughest challenges

Cartea intr-un minut:
Leadershipul real se rezuma la a „arata calea” oamenilor, dar acest lucru nu sta in puterea multor lideri. Confruntarea situatiei de fapt, includerea oamenilor si nu excluderea lor, abandonarea propriilor idei inradacinate, inlaturarea dominatiei si controlului excesiv creeaza tiparul liderului care ii face pe oameni sa-l urmeze.

Cronica DailyBusiness

Recunosti cu usurinta un leadership contrafacut dupa cateva indicii. Cand o persoana aflata intr-o pozitie de autoritate se bate in piept spunand „Eu sunt seful! Ori ma urmati, ori va dobor!” si adopta strategii care-i exclud pe oameni, atunci sensul este opus progresului.

„Tiparul unui leadership contrafacut se muleaza pe dorinta de a domina, pe incapacitatea de a angaja grupul in confruntarea adevaratei stari de fapt, lipsa interesului pentru explorarea lucrurilor aflate in afara zonei de confort, in cautarea solutiilor posibile, convingerea liderului ca este singurul detinator al adevarului”, spune autorul.

Trasatura uzuala a falsului lider este inclinatia de a-i domina pe ceilalti, de a-i controla excesiv, de a le impune propriul punct de vedere.

Primul pas in realizarea unui leadership real este diagnosticarea corecta a obstacolului principal care apare in calea grupului. Liderul le arata calea oamenilor si ii convinge sa-l urmeze daca are viziune, daca stie sa-i motiveze, daca instituie un sistem de stimulente si sanctiuni menit sa mobilizeze echipa.

Nicio strategie nu ar trebui sa fie aplicata fara sa se tina cont de context si de cum pot fi gestionate problemele oamenilor.

O teorie importanta a lui Sigmund Freud spune ca un mecanism ascuns al comportamentului uman e de asa natura ca oamenii evita sa-si infrunte problemele. Intr-un caz de leadership real, oamenii invata mai intai de ce se afla intr-o anumita situatie si cum sa o confrunte. Ei raspund unei provocari adaptive, printr-o deplasare in planul sistemului de valori si al mentalitatilor.

Leadership-ul real necesita o inclinatie spre curiozitate, manifestata in testarea alternativelor ce i-ar putea oferi grupului cea mai buna si mai potrivita cale de inaintare. Liderul este deschis la ideile noi, la informatiile noi, este gata oricand sa-si reanalizeze propriile premise, adanc inradacinate, sa chestioneze adevarurile larg impartasite.

Autorul il foloseste pe Odin, zeul norvegian al intelepciunii, ca pe o metafora a cautarii cunoasterii si intelepciunii, in tentativa de a fi responsabil in exercitarea propriei puteri, astfel incat liderul real sa ii ajute pe oameni sa-si infrunte cele mai dure provocari.

Pentru diagnosticarea unei situatii, liderul trebuie sa se straduiasca sa afle cat mai multe despre problema aparuta si cum este ea perceputa de cei din jur. Dupa ce asculta ce au de spus oamenii si strange cat mai multe informatii, liderul determina lucrurile pe care oamenii le evita.

Ultimul aspect in diagnosticare este definirea provocarii principale. Un leadership real se confrunta cu 6 provocari.

In cadrul unei provocari a activarii, liderul ataca status quo-ul si incearca sa-i faca pe oameni sa-si asume realitati dificile. In cazul acestei provocari, liderul trebuie sa gandeasca locul si modul in care intervine. Cand adopta o pozitie riscanta sa aiba grija sa fie in lumina reflectoarelor, iar cand grupul il tine in loc pe un front, sa dechida alt front, sa-si gaseasca parteneri care sa-l sprijine si sa-l ajute sa ramana in viata.

In cadrul unei provocari a dezvoltarii, liderul antreneaza oamenii in cultivarea calitatilor latente. Altfel, stagnarea duce inevitabil la decadere, iar decaderea la moarte.

Provocarea tranzitiei presupune ca liderul sa ofere oamenilor un tel calauzitor, sa determine ce trebuie pastrat si sa-i ajute pe oameni sa accepte pierderile.

In situatia provocarii mentinerii, liderul pastreaza flacara arzand si are grija de „maruntisurile” esentiale.

Provocarea creativitatii il determina pe lider sa asigure climatul de care este nevoie pentru a face o descoperire, sa accepte cu generozitate risipa de timp si resurse.

Pe parcursul unei provocari de criza, liderul risipeste „gazele explozive” si ramane pe pozitie, fara a fi nici refractar, nici naiv.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...