Dumitru Costin a subliniat că, fără o reformă fiscală bine fundamentată, sectorul public ar putea fi afectat de reduceri masive de personal. „Dacă nu facem o reformă consistentă în plan fiscal şi rămânem ancoraţi în acelaşi scenariu. Singurul drum de urmat pentru cei din sectorul public este acela al unor restructurări semnificative de personal. Avem această problemă, a unor angajamente clar asumate pe relaţia cu Comisia Europeană”, a declarat liderul BNS.
Potrivit studiului realizat de BNS, aplicarea unei noi legi a salarizării ar putea reduce cheltuielile cu personalul bugetar de la 9,3% din PIB în 2023 la 8,9% în 2025 şi la 8,3% în 2031. Printre măsurile propuse se numără limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază și revizuirea grilelor salariale pentru administrația locală.
Președintele BNS a atras atenția asupra problemelor legate de eficiența și organizarea muncii în sectorul public, oferind un exemplu concret din propria experiență.
„În ultima lună şi jumătate am avut ocazia să interacţionez cu una dintre cele mai bogate administraţii publice din România. Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg dintr-o clădire venea la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top, care costă o mulţime de bani şi am văzut un număr impresionant de oameni care veneau la muncă şi probabil că nu făceau aproape nimic. Acolo va trebui să existe o analiză temeinică.”, a spus acesta, potrivit Ziarului Unirea.
Dumitru Costin a mai evidențiat lipsa forței de muncă în anumite sectoare bugetare, cum ar fi administrația penitenciarelor, dar și problemele legate de salarizarea inechitabilă și de sistemele informatice învechite.
„Am identificat în structura salariilor în plată nişte inadvertenţe în care, pentru corectarea lor, vor trebui luate nişte decizii. În schimb, rămânem deficitari investiţiilor în modernizarea administraţiei publice. Sistemul care administrează pensiile din România este, în continuare, rudimentar, cu un software care nu funcţionează, cu volume uriaşe de muncă de 12-14 ore/zi, cu oameni care nu sunt plătiţi pentru efortul suplimentar”, a explicat liderul sindical.
În opinia sa, Guvernul trebuie să colaboreze cu sindicatele pentru a identifica sectoarele unde restructurările sunt necesare.
„Noul guvern trebuie să facă o analiză împreună cu sindicatele şi să taie de acolo de unde trebuie tăiat”, a spus Dumitru Costin, subliniind importanța implementării unei reforme fiscale eficiente.
El a adăugat că „banii care ar trebui să ajungă ca şi venituri bugetare se duc în alte buzunare şi vom rămâne impasibili la această problemă cronică a economiei româneşti”.
Conform liderului BNS, proiectul de lege privind salarizarea există, dar nu a fost încă discutat în coaliția de guvernare.
„Această lege ar trebui în primul rând să facă unele corecţii pentru un număr semnificativ de persoane, dar care ar însemna creşteri de anvelopă salarială. Pe lângă aceasta, ar trebui făcute corecţii în interiorul macro sistemului, pentru că au apărut din haosul generat de ultima lege de salarizare în sectorul public, şi alte dezechilibre care au dus la zeci de mii de procese”, a concluzionat Dumitru Costin.
Studiul BNS a evidențiat nevoia unei politici salariale echitabile și sustenabile, care să elimine discrepanțele existente și să restabilească ierarhiile funcțiilor în administrația publică. Reforma este inclusă ca obiectiv strategic în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).