Într-o lume în continuă schimbare și cu o piață a muncii din ce în ce mai dinamică, ce oferă multe dar și puține, în același timp, conceptul unui loc de muncă unde poți câștiga sume mulțumitoare de bani fără a plăti taxe la stat poate părea tentant pentru mulți români. Acest tip de muncă, însă, ridică numeroase întrebări și probleme atât legale, cât și morale.
Locurile de muncă în care angajații sunt plătiți „la negru”, adică fără contract și fără contribuții la stat, sunt mai comune decât am putea crede. Aceste locuri de muncă oferă, de cele mai multe ori, sume modeste pentru diverse activități, de la munci necalificate, până la servicii casnice.
Creșterea salariului minim brut pe țară, din octombrie 2023, determină și o creștere a tarifului minim orar pentru zilieri, de la 19,960 lei/oră la 22,024 lei/oră. Astfel, pentru o zi de lucru normală de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 176,192 lei, potrivit avocanet.ro.
Așadar, de creșterea salariului minim brut pe țară începând cu 1 iulie 2024 vor beneficia și zilierii, nu doar angajații cu contract de muncă, și asta pentru că legea reglementează o legătură între plata primită de cei cei lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă pe oră ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării pe oră minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.
Munca „la negru” prezintă și avantaje, dar și dezavantaje ce pot duce la probleme mai grave.
Avantaje:
Dezavantaje:
În ciuda acestor lucruri, anunțurile de pe site-urile de angajări unde se caută astfel de muncitori oferă un tarif de circa 150-200 de lei pe ziua de muncă. Unii dintre angajatori oferă și alte beneficii precum cazare sau mâncare ori transport. Legea spune clar că durata activității ocazionale este de minimum o zi de muncă, adică 8 ore. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, dar zilierul minor va putea lucra doar 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.
Ca o concluzie, este esențial ca în România să se promoveze munca legală și responsabilitatea fiscală pentru a asigura stabilitate și bunăstare pe termen lung, atât a angajaților și angajatorilor, cât și pentru societate în general.