Printre cei mai căutați angajați se numără sudorii de mare adâncime din Vietnam, remunerați cu salarii care pot ajunge la 10.000 de lei lunar, potrivit Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. Potrivit lui Vasile Andriescu, președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, cererea pentru lucrători străini s-a diversificat semnificativ.
„Companiile de la noi angajează străini în principal când nu găsesc pe piața locală. În prezent, 80% dintre lucrătorii aduși din Asia sau Africa își mențin locul de muncă. Asta și pentru că procesul de recrutare este extrem de serios, poate dura chiar și un an, iar ca să găsim muncitori mergem chiar pe piețele de origine”, a explicat Andriescu.
Datele Ministerului Muncii arată că, până în octombrie 2023, au fost eliberate 42.822 de vize de muncă, iar 11.388 de cereri au fost respinse. Totodată, 3.355 de vize au fost anulate.
„În același timp, aproape 82.000 de contracte individuale de muncă cu normă întreagă, active, au fost înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene până în 10 octombrie. Datele arată că, în primele opt luni ale acestui an, 304.371 locuri de muncă au fost declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa”, a adăugat Andriescu, potrivit Profit.ro.
În 2024, cererea s-a extins și în domeniul agricol, fiind aduși inclusiv tractoriști din Sri Lanka. În plus, unii angajatori oferă lucrătorilor cazare și masă, ceea ce permite economisirea unei părți semnificative din salariul minim garantat.
În ciuda creșterii contingentului, recrutarea rămâne o provocare din cauza diferențelor culturale, a necunoașterii limbii engleze și a plecării lucrătorilor spre țările din Vest. Autoritățile continuă să monitorizeze atent piața muncii pentru a combate eventuale abuzuri sau cazuri de trafic de persoane.