Cronica:
Seful direct este cel mai important intr-o companie, pentru ca el defineste si influenteaza mediul de lucru. Marii manageri nu-si trateaza toti angajatii la fel si nu incearca sa-i ajute sa-si descopere slabiciunile. Marii manageri petrec mai mult timp cu angajatii mai performanti, au o atitudine diferita fata de fiecare angajat in parte si incearca sa profite de calitatile lor deja existente, fara a incerca sa „stearga slabiciunile”.
Marcus Buckingham si Curt Coffman de la Gallup Organization prezinta in „Manager contra curentului” concluziile a doua studii, unul care s-a bazat pe asteptarile angajatilor de la locul de munca si a carui concluzie a fost ca angajatii talentati au nevoie de manageri talentati, si al doilea despre cum reusesc marii manageri sa gaseasca, sa motiveze si sa pastreze angajatii talentati.
Primul studiu s-a bazat pe raspunsurile a un milion de angajati, iar cel de-al doilea pe interviurile initiate de organizatie cu peste 80.000 de manageri din 400 de companii.
Cei doi autori pun la indemana managerilor instrumente de masurat capitalul uman, prin intermediul a 12 intrebari esentiale si arata care sunt pasii pe care orice manager de elita trebuie sa-i urmeze in relatia cu angajatii sai.
Orice manager de elita are propriul stil, dar toti au acelasi scop, sa trasforme talentul fiecarui angajat in performanta. Cum ajung la asta? Gallup a identificat 4 „chei”: alegerea angajatului in functie de talent si nu doar in functie de experienta sau pricepere, stabilirea a ceea ce asteapta de la angajat prin definirea rezultatelor si nu prin identificarea pasilor care trebuie urmati, motivarea angajatilor prin concentrarea asupra punctelor forte si dezvoltarea angajatului, ajutandu-l sa-si gaseasca locul potrivit in companie si nu neaparat sa urce pe urmatoarea treapta ierarhica.