- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Managerii din privat catre bugetarii concediati: Nicio meserie nu e rusinoasa

17 May, 00:00 • gecad.net
Din sistemul public vor trebui sa plece 250.000 de angajati, a avertizat FMI. Ce sanse au cei care s-au ferit de munca "la privat" pe vremea cand aproape toate afacerile erau infloritoare sa isi gaseasca acum un job intr-o economie care sufera si se contracta? Managerii vin in intampinarea lor cu cateva sfaturi.
Managerii din privat catre bugetarii concediati: Nicio meserie nu e rusinoasa

In primul rand, ei trebuie sa renunte la mentalitatea ca sunt prea calificati pentru un anumit job sau ca anumite meserii sunt rusinoase pentru ca in criza e bun orice loc de munca, spun managerii.

Cristian Parvan, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca situatia bugetarilor ar fi mai simpla daca romanii, in general, nu s-ar confrunta cu o problema de mentalitate. „Multi au plecat sa culeaga capsuni in Spania si Italia. Aici le era rusine”, spune Parvan. In plus, multora nu le place foarte tare munca, tocmai de aceea au cautat un loc caldut de munca la stat: „Asta pentru ca suntem un popor de „stii si castigi” sau „joci si castigi” si nu „muncesti si castigi”, a mai spus reprezentantul AOAR.

Robert Arsene, directorul general al comapaniei Agricover, crede ca aceia care vor fi in cautarea unui loc de munca nu au neaparat o problema de mentalitate. „Oamenii sunt maturi si nu se pune problema sa isi schimbe mentalitatea. Stiu si ei ce au de facut, ca nu mai pot avea asteptarile de dinaintea crizei. Insa sistemul nu incurajeaza deloc munca”, a spus Arsene.

Ce sanse au bugetarii sa se angajeze in mediul privat

Exista sectoare unde se cauta forta de munca si unde bugetarii au mai multe sanse de angajare? Nu trebuie cautate sectoare anume, ci doar imbunatatita performanta individuala, spun oamenii de afaceri.

Managerul Agricover spune ca in firma pe care o conduce, ca si in restul economiei, este nevoie chiar si pe timp de criza de noi angajati, mai ales oameni specializati, iar bugetarii au aceleasi sanse ca si restul angajatilor.

„Am angajat si anul trecut si anul acesta oameni si nu a contat daca au lucrat la stat sau la mediul privat”, spune Arsene. Potrivit acestuia, la stat se gasesc si acum specialisti foarte buni care ar face fata cu brio in mediul privat. „Am avut oameni foarte bine pregatiti ca angajati, in anii de dinainte de criza, care au plecat la stat ca sa faca acelasi lucru insa pe bani mai multi si cu un program mai lejer”, spune Robert Arsene.

Alte voci sustin insa ca pentru a concura de la egal la egal cu angajatii de companiile private, cea mai are parte a bugetarilor vor fi nevoiti sa se recalifice. Aceasta este opinia lui Jean Valvis, fostul presedinte al La Dorna, care spune ca forta de munca din domeniul public ar trebui recalificata pentru ca este necompetitiva.

Cristian Parvan spune ca slaba pregatire a angajatilor din mediul public vine din felul in care s-a facut „specializarea” bugetarilor: „Cred ca 90% dintre ei sunt absolventii unei prestigioase facultati, renumita pentru ca scotea licentiati pe banda rulanta. Majoritatea erau deja angajati la stat cand au fost trimisi sa se specializeze”.

Fostul manager La Dorna ridica si problema oamenilor ce vor ramane in sistemul de stat, si care trebuie la randul lor eficientizati, asa incat mediul privat sa nu mai poarte povara functionarilor nepregatiti cu care trebuie sa se intalneasca zilnic.

O solutie ar fi si dezvoltarea de afaceri proprii, dar sansele de a reusi aici sunt destul de mici atrage atentia Parvan: „Un studiul facut pe tarile membre OECD arata ca doar 10% din forta de munca activa s-a apucat de o afacere pe cont propriu. In trei ani, 5% au dat faliment, 3% au reusit sa reziste pe linia de plutire, si doar 2% au facut performanta”.

Ca intiativa privata sa se poata dezvolta, ar trebui sa existe si unele facilitati din partea autoritatilor. „In Franta recent s-a adoptat o prevedere care restrange responsabilitatea persoanelor fizice autorizate. Acolo, ca si la noi, daca afacerea unui PFA da faliment atunci persoana care detine afacerea raspunde cu toate bunurile pe care le detine: casa, teren, patrimoniu al afacerii. Prin rastrangerea raspunderii, PFA-urile din Franta raspund acum doar cu patrimoniul afacerii”, a spus Parvan.

In primul rand, bugetarii concediati trebuie sa-si caute de lucru in domeniul pe care il cunosc. „Cel care a fost contabil la stat sa se faca contabil in mediul privat, cel care a fost profesor sa isi caute loc de munca la o scoala privata, cel care e informatician sa isi caute un loc de munca ca programator si tot asa”, spune Parvan, intrebat ce locuri de munca si-ar putea gasi cei care sunt disponibilizati.

Cum vor invata sa se descurce bugetarii disponibilizati? „Exista o vorba a englezilor ‘stick and carrot’ (batul si morcovul) care spune pe scurt ca inveti din experienta: obstacolele vor fi ca o lovitura de bat, iar succesele ca vor fi ca o rasplata (morcov). Nevoia te invata”, a adaugat Parvan.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
GALERIE FOTO Producătorul chinez Chery a lansat mașina care merge 2.300 de kilometri cu un singur plin
GALERIE FOTO Producătorul chinez Chery a lansat mașina care merge 2.300 de kilometri cu un singur plin
Anunț important pentru toți clienții PPC, fostul ENEL România. Tarifele cresc din aprilie 2025
Anunț important pentru toți clienții PPC, fostul ENEL România. Tarifele cresc din aprilie 2025
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian pe frontul din Ucraina
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian ...
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...