- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Managerul celui mai scump MBA din Romania: Va fi mai greu sa recrutam cursanti

05 Jan, 00:01 • andra.gheorghe
Sabine Zellenberg, managerul programului de Executive MBA oferit de WU Executive Academy la Bucuresti, cel mai scump de pe piata locala, spune ca in 2009, criza financiara isi va lasa amprenta si asupra scolilor pentru manageri: vor rezista doar cele mai bune, studenti se vor gasi mai greu, iar una dintre solutiile pentru atragerea lor va fi recurgerea la acordarea de burse.
Managerul celui mai scump MBA din Romania: Va fi mai greu sa recrutam cursanti

DailyBusiness.ro

: In ce directie va merge piata locala de MBA-uri anul acesta, avand in vedere contextul economic marcat de criza ?
Sabine Zellenberg: Ar trebui facuta o diferentiere intre marimea business-urilor care sponsorizeaza aceste programe. Banuiesc ca business-urile mai mici vor avea probleme in a asigura fonduri necesare dezvoltarii angajatilor, insa companiile mari, puternice, vor continua sa investeasca in asa ceva, cu bugete ceva mai scazute.

DB: Se va inregistra o scadere a numarului de studenti MBA anul acesta?
SZ: Nu stiu daca numarul lor va scadea sau va creste, in acest climat. Daca-mi puneati aceasta intrebare acum jumatate de an, as fi putut raspunde mai complet, insa criza financiara presupune atat de multe lucruri, incat nimeni nu stie daca „big bang-ul” va urma sa se declanseze, sau daca traim acum apogeul crizei. Deci e un raspuns greu de dat.

DB: Ce masuri vor lua organizatorii de MBA-uri pentru a contracara efectele recesiunii? Vor lua in calcul posibilitatea de a reduce din taxe?
SZ: Nu pot vorbi in numele altora. Pot spune ca in cazul nostru, nu putem reduce din costuri. Daca ne propunem sa furnizam aceeasi calitate, ca programul sa ramana la acelasi nivel, sa furnizam in continuare know-how-ul profesorilor asociati de la Harvard, INSEAD, MIT sau Thunderbird, trebuie sa pastram nivelul actual al taxelor.

DB: Credeti ca se va inregistra o scadere sau o stagnare a pietei de MBA, in conditiile in care angajatorii ar apela la programe de dezvoltare mai ieftine?
SZ: In mod normal, departamentele de HR ale companiilor trebuie sa decida ce doresc sa obtina dintr-un program de training sau de MBA. Fiecare are obiective diferite. Un MBA furnizeaza un ansamblu general de cunostinte despre management, cunostinte financiare si strategii de globalizare, cum o face si programul dezvoltat de noi. Pe de alta parte, un training este mai specializat, merge pe o anume tema. Trainingul ar putea fi o optiune pentru companiile de dimensiuni mai mici, iar multinationalele nu vor reduce in mod neaparat din bugetele alocate programelor de MBA-uri, daca au angajati cu potential ridicat si vor sa-i retina.

DB: Care vor fi industriile care vor investi cel mai putin, respectiv cel mai mult in MBA-uri anul acesta?
SZ: O industrie care ar putea fi usor reticenta cu investitiile in astfel de programe ar fi banking-ul. Nu stiu daca este o surpriza pentru Romania, dar avand in vedere ce se intampla pe piata americana si pe alte piete vest-europene, bancile sunt cele mai afectate business-uri. Deci cred ca investitiile bancilor in programe de MBA vor scadea, dar pe de alta parte, industrii ca FMCG-ul sunt inca suficient de puternice si cred ca vor continua sa investeasca in programe de MBA.

DB: Se va miscora numarul studentilor MBA in 2009?
SZ: Din pacate nu pot face estimari in aceasta directie. Tot ce pot spune, referitor la noi (n.r. – WU Executive MBA) este ca anul viitor vom incepe cursurile cu 30 de studenti, insa cu siguranta va fi mai greu sa recrutam acesti oameni.

DB: Ce asteptari de business aveti pentru programul pe care il dezvoltati in Romania pentru 2009?
SZ: Nu ne asteptam la o crestere foarte mare a veniturilor pe care le obtinem aici, in Romania, cu toate ca afirmatia pe care o fac acum s-ar putea afla in contradictie cu ce am spus mai devreme. Insa in acelasi timp, am amintit ca nu ne va fi foarte usor sa gasim oameni care sa se inscrie in program, si pentru ca programul nostru este cel mai scump de pe piata locala (35.000 euro), in acest moment. Insa, pentru ca ne axam foarte mult si pe sustinerea managerilor buni, cu potential real, vom incerca sa oferim sponsorizari sau burse de studii, ceea ce probabil va determina o reducere a veniturilor. Daca luam in considerare si bursele pe care ne gandim sa le oferim, atunci veniturile vor fi ceva mai scazute.

DB: Vorbeam despre companiile care-si finanteaza angajatii si de cei care prefera sa-si plateasca singuri MBA-ul. Puteti spune, in cazul WU, cati studenti romani se autofinanteaza?
SZ: In prezent avem 27 de studenti, din care 7 isi acopera costurile singuri, dar si acestia au inceput sa-si caute alti finantatori.

DB: Care sunt principalele beneficii ale autofinantarii unui program de MBA?
[B]SZ: Principalul beneficiu este independenta in fata angajatorului. Finantarea de catre companie implica semnarea unui contract care te obliga sa nu parasesti business-ul pentru cel putin 3 ani. Daca pleci mai devreme de 3 ani, trebuie sa returnezi costul programului.

DB: Care vor fi programele de MBA cele mai expuse in fata crizei, in 2009?
SZ: Programele care ofera calitate mai scazuta sau care nu sunt foarte cunoscute vor suferi cel mai mult. Sincer, situatia este dificila pentru toate programele de pe piata din Romania. Noi depindem de studentii care le urmeaza, care suporta costurile. Daca nu exista suficienti bani, atunci gasesti alte solutii. Una ar fi acordarea de burse, alta inceperea cursurilor ceva mai tarziu, sau chiar amanarea lor cu un an, cu o noua serie de studenti. Mai exista si posibilitatea ca unele programe sa dispara pur si simplu de pe piata.

DB: Credeti ca atmosfera economica din 2009 va fi favorabila intrarii altor programe internationale de MBA in Romania?
SZ: Piata din Romania este foarta buna, dar si foarte competitiva. Exista cel putin 26-27 de MBA-uri aici, care pe langa programa foarte buna, sunt si bine marketate. Ca sa intri pe o astfel de piata trebuie sa fii selectiv si foarte informat. Dupa cum cred ca ati observat deja, sunt la moda colaborarile intre institutii academice romanesti si programe internationale, asa ca probabil si anul viitor se va mentine acest trend.

Vezi si Topul MBA-urilor din Romania

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...