- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Managerul celui mai scump MBA din Romania: Va fi mai greu sa recrutam cursanti

05 Jan, 00:01 • andra.gheorghe
Sabine Zellenberg, managerul programului de Executive MBA oferit de WU Executive Academy la Bucuresti, cel mai scump de pe piata locala, spune ca in 2009, criza financiara isi va lasa amprenta si asupra scolilor pentru manageri: vor rezista doar cele mai bune, studenti se vor gasi mai greu, iar una dintre solutiile pentru atragerea lor va fi recurgerea la acordarea de burse.
Managerul celui mai scump MBA din Romania: Va fi mai greu sa recrutam cursanti

DailyBusiness.ro

: In ce directie va merge piata locala de MBA-uri anul acesta, avand in vedere contextul economic marcat de criza ?
Sabine Zellenberg: Ar trebui facuta o diferentiere intre marimea business-urilor care sponsorizeaza aceste programe. Banuiesc ca business-urile mai mici vor avea probleme in a asigura fonduri necesare dezvoltarii angajatilor, insa companiile mari, puternice, vor continua sa investeasca in asa ceva, cu bugete ceva mai scazute.

DB: Se va inregistra o scadere a numarului de studenti MBA anul acesta?
SZ: Nu stiu daca numarul lor va scadea sau va creste, in acest climat. Daca-mi puneati aceasta intrebare acum jumatate de an, as fi putut raspunde mai complet, insa criza financiara presupune atat de multe lucruri, incat nimeni nu stie daca „big bang-ul” va urma sa se declanseze, sau daca traim acum apogeul crizei. Deci e un raspuns greu de dat.

DB: Ce masuri vor lua organizatorii de MBA-uri pentru a contracara efectele recesiunii? Vor lua in calcul posibilitatea de a reduce din taxe?
SZ: Nu pot vorbi in numele altora. Pot spune ca in cazul nostru, nu putem reduce din costuri. Daca ne propunem sa furnizam aceeasi calitate, ca programul sa ramana la acelasi nivel, sa furnizam in continuare know-how-ul profesorilor asociati de la Harvard, INSEAD, MIT sau Thunderbird, trebuie sa pastram nivelul actual al taxelor.

DB: Credeti ca se va inregistra o scadere sau o stagnare a pietei de MBA, in conditiile in care angajatorii ar apela la programe de dezvoltare mai ieftine?
SZ: In mod normal, departamentele de HR ale companiilor trebuie sa decida ce doresc sa obtina dintr-un program de training sau de MBA. Fiecare are obiective diferite. Un MBA furnizeaza un ansamblu general de cunostinte despre management, cunostinte financiare si strategii de globalizare, cum o face si programul dezvoltat de noi. Pe de alta parte, un training este mai specializat, merge pe o anume tema. Trainingul ar putea fi o optiune pentru companiile de dimensiuni mai mici, iar multinationalele nu vor reduce in mod neaparat din bugetele alocate programelor de MBA-uri, daca au angajati cu potential ridicat si vor sa-i retina.

DB: Care vor fi industriile care vor investi cel mai putin, respectiv cel mai mult in MBA-uri anul acesta?
SZ: O industrie care ar putea fi usor reticenta cu investitiile in astfel de programe ar fi banking-ul. Nu stiu daca este o surpriza pentru Romania, dar avand in vedere ce se intampla pe piata americana si pe alte piete vest-europene, bancile sunt cele mai afectate business-uri. Deci cred ca investitiile bancilor in programe de MBA vor scadea, dar pe de alta parte, industrii ca FMCG-ul sunt inca suficient de puternice si cred ca vor continua sa investeasca in programe de MBA.

DB: Se va miscora numarul studentilor MBA in 2009?
SZ: Din pacate nu pot face estimari in aceasta directie. Tot ce pot spune, referitor la noi (n.r. – WU Executive MBA) este ca anul viitor vom incepe cursurile cu 30 de studenti, insa cu siguranta va fi mai greu sa recrutam acesti oameni.

DB: Ce asteptari de business aveti pentru programul pe care il dezvoltati in Romania pentru 2009?
SZ: Nu ne asteptam la o crestere foarte mare a veniturilor pe care le obtinem aici, in Romania, cu toate ca afirmatia pe care o fac acum s-ar putea afla in contradictie cu ce am spus mai devreme. Insa in acelasi timp, am amintit ca nu ne va fi foarte usor sa gasim oameni care sa se inscrie in program, si pentru ca programul nostru este cel mai scump de pe piata locala (35.000 euro), in acest moment. Insa, pentru ca ne axam foarte mult si pe sustinerea managerilor buni, cu potential real, vom incerca sa oferim sponsorizari sau burse de studii, ceea ce probabil va determina o reducere a veniturilor. Daca luam in considerare si bursele pe care ne gandim sa le oferim, atunci veniturile vor fi ceva mai scazute.

DB: Vorbeam despre companiile care-si finanteaza angajatii si de cei care prefera sa-si plateasca singuri MBA-ul. Puteti spune, in cazul WU, cati studenti romani se autofinanteaza?
SZ: In prezent avem 27 de studenti, din care 7 isi acopera costurile singuri, dar si acestia au inceput sa-si caute alti finantatori.

DB: Care sunt principalele beneficii ale autofinantarii unui program de MBA?
[B]SZ: Principalul beneficiu este independenta in fata angajatorului. Finantarea de catre companie implica semnarea unui contract care te obliga sa nu parasesti business-ul pentru cel putin 3 ani. Daca pleci mai devreme de 3 ani, trebuie sa returnezi costul programului.

DB: Care vor fi programele de MBA cele mai expuse in fata crizei, in 2009?
SZ: Programele care ofera calitate mai scazuta sau care nu sunt foarte cunoscute vor suferi cel mai mult. Sincer, situatia este dificila pentru toate programele de pe piata din Romania. Noi depindem de studentii care le urmeaza, care suporta costurile. Daca nu exista suficienti bani, atunci gasesti alte solutii. Una ar fi acordarea de burse, alta inceperea cursurilor ceva mai tarziu, sau chiar amanarea lor cu un an, cu o noua serie de studenti. Mai exista si posibilitatea ca unele programe sa dispara pur si simplu de pe piata.

DB: Credeti ca atmosfera economica din 2009 va fi favorabila intrarii altor programe internationale de MBA in Romania?
SZ: Piata din Romania este foarta buna, dar si foarte competitiva. Exista cel putin 26-27 de MBA-uri aici, care pe langa programa foarte buna, sunt si bine marketate. Ca sa intri pe o astfel de piata trebuie sa fii selectiv si foarte informat. Dupa cum cred ca ati observat deja, sunt la moda colaborarile intre institutii academice romanesti si programe internationale, asa ca probabil si anul viitor se va mentine acest trend.

Vezi si Topul MBA-urilor din Romania

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii din România trebuie să știe
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii ...
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia ...
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită celebră
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită ...
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem ...
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia România. Dacă va fi Călin Georgescu președinte nu e o garanție că oamenii vor mai avea pensii”
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia ...
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă