Studiul Manpower, privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, este realizat prin intervievarea unei esantion reprezentativ de 750 de angajatori romani care provin din 10 sectoare de activitate si 8 regiuni.
Cu toate ca se observa o scadere a perspectivei de angajare comparativ cu cea inregistrata in urma cu 3 luni, Previziunea Neta de Angajare se situeaza inca la o valoare pozitiva, de +16%.
„Declinul continuu inregistrat in Romania, in ceea ce priveste activitatea de angajare, nu este o surpriza, tinand cont de conditiile actuale inregistrate pe piata in randul companiilor, care isi vor ajusta cu o mai mare atentie angajarile in functie de noua cerere de produse sau servicii”, a afirmat Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania.
In sectoarele de activitate agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, constructii, industria prelucratoare, administratie publica si servicii sociale, si HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), angajatorii raporteaza scaderi considerabile ale asteptarilor privind perspectivele de angajare pentru urmatoarele 3 luni, desi valorile inregistrate, pentru trimestrul urmator, raman pozitive.
Exista o exceptie majora raportata de sectorul de energie electrica, gaze si apa, unde previziunea neta de angajare de -15% inregistreaza un declin considerabil, sugerand o perioada extrem de dificila pentru cei care intentioneaza sa isi caute un loc de munca in acest domeniu, in primul trimestru al anului 2009.
Angajatorii din sectoarele de transport, depozitare si comunicatii si industria extractiva inregistreaza o usoara imbunatatire a ritmului de angajare. In acelasi timp, in finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, angajatorii anticipeaza o perspectiva favorabila angajarilor, existand o crestere de 14 puncte procentuale.
Angajatorii din regiunile de Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est si Bucuresti&Ilfov anticipeaza perspective de angajare mai slabe in comparatie cu trimestrul trecut, in timp ce angajatorii din zona de Sud-Vest sunt mai optimisti in ceea ce priveste activitatea de angajare, comparativ cu trimestrul 4 al anului 2008.
Cu toate acestea, in regiunea de Nord-Est, angajatorii se arata nesiguri cu privire la evolutia pietei fortei de munca pentru trimestrul urmator, raportand o previziune neta de angajare de -2%, iar in regiunea de Vest, unde previziunea este de 0%, se inregistreaza aceeasi stare de nesiguranta.
In 11 din cele 17 tari participante din cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa, angajatorii prevad o activitate de angajare cu valori pozitive. Cu toate acestea, nivelul angajarilor se asteapta sa scada. 16 dintre aceste tari inregistreaza perspective mai slabe comparativ cu trimestrul 4 din 2008.
Angajatorii din Romania, Africa de Sud, Polonia, Olanda, Suedia si Belgia inca raporteaza un nivel crescut al activitatii de angajare, iar cei din Irlanda, Italia si Spania declara cele mai scazute planuri.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca este efectuat trimestrial si masoara intentiile companiilor de a creste sau de a reduce numarul angajarilor in trimestrul urmator.
Cercetarea se bazeaza pe intervievarea unui esantion de peste 71.000 de angajatori din intreaga lume din cadrul organizatiilor publice si private.
In Romania, compania de HR Manpower este prezenta din 2003, si are deschise pana in prezent 10 agentii in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova si Ploiesti.