Pentru a doua oara consecutiv, angajatorii din Romania au raportat o previziune neta de angajare negativa (diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor -n.r.) de -7%, valoare cu 3 puncte procentuale mai mica fata de trimestrul trecut si cu 33 p.p. fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit aceluiasi studiu, 14% dintre angajatori estimeaza ca vor creste volumul angajarilor in trimestrul 3. Cei mai optimisti din acest punct de vedere sunt angajatorii din constructii, cu o previziune de angajare de 3%, cei din sectorul hoteluri&restaurante – 2%, precum si cei din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri – 1%.
In acelasi timp, 21% dintre ei previzioneaza o scadere a activitatii de angajare. Cei mai pesimisti sunt angajatorii din sectorul energiei electrice, cu o previziune de angajare de -30%, mai arata studiul.
Previziuni negative pentru toate regiunile tarii
Angajatorii din toate cele 8 regiuni au raportat previziuni negative privind intentiile de angajare pentru trimestrul urmator.
Cea mai optimista prespectiva este raportata de catre angajatorii din regiunea Vest, unde previziunea s-a imbunatatit cu 25 p.p. comparativ cu trimestrul anterior, dar care ramane totusi la o valoare negativa (-2%).
Angajatorii din regiunea Sud-Vest raporteaza cea mai sumbra previziune, cu o valoare de -22%. Cel mai mare declin raportat fata de aceeasi perioada a anului trecut este anuntat de catre angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde previziunea prezinta o scadere abrupta, de 39 de puncte procentuale (-4% in trimestrul 3 din 2009, fata de +35% in trimestrul 3 din 2008).
Angajatorii norvegieni si cei polonezi, cei mai optimisti in T3
Pe plan global, intentiile angajatorilor se afla pe un trend descrescator continuu, dar exista indicii cu privire la inceputul unei tendinte de stabilizare pe piata fortei de munca, cu un procent tot mai mare de angajatori care spun ca nu vor face nici o schimbare in structura angajatilor in perioada iulie-septembrie.
In regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) previziunea creste fata de trimestrul anterior in 8 din cele 17 tari, unde perspective de angajare cu evolutie favorabila sunt raportate in tari precum Norvegia(+15%), Polonia(+9%), Republica Ceha (+1%) si Suedia(+1%). Pentru trimestrul urmator, angajatorii din Norvegia si Polonia anunta cea mai favorabila perioada pentru activitatea de angajare, in timp ce angajatorii din Irlanda si Spania sunt cei mai putin optimisti.
Desi previziunile raportate sunt mai slabe decat cele istoric observate, exista perspective de angajare favorabile in India (+23%), Norvegia (+15%), Taiwan(+12%), Polonia (+9%), Peru (+5%) si Singapore (+5%). Cele mai slabe intentii de angajare se raporteaza in Japonia (-9%), Irlanda (-7%), Grecia(-7%), Romania (-7%), Spania (-5%), Marea Britanie (-4%) si Italia (-3%).
Manpower este una dintre cele mai importante companii din industria serviciilor de resurse umane, fiind prezenta in 82 de tari si teritorii cu o retea de 4.200 de birouri. Compania are 400.000 de clienti in intreaga lume si o valoare de piata de 22 miliarde de dolari (15 mld. de euro).