Concedierile anuntate au crescut, pana vineri, 10 februarie, la 94.369 de locuri de munca, fata de 26.561 in aceeasi perioada din 2011.
Companiile din Europa de Vest sunt responsabile de cea mai mare parte dintre aceste concedieri, in timp ce rata somajului din zona euro persista la maximul ultimilor 13 ani, de aproximativ 10%, informeaza [url= http://www.mediafax.ro/economic/analiza-bloomberg-marile-companii-au-anuntat-de-trei-ori-mai-multe-concedieri-la-inceputul-anului-9230689/]Mediafax[/url].
Spre exemplu, producatorul japonez de electronice NEC a anuntat ca va concedia 10.000 de angajati din cauza conditiilor economice dificile din Europa si de pe alte piete dezvoltate.
De asemenea, grupul farmaceutic britanic AstraZeneca interntioneaza ca disponibilizele inca 7.300 de angajati, dupa cei 21.600 concediati incepand cu anul 2007.
Totusi, fata de Europa, in SUA situatia locurilor de munca este mai stabila, iar in acest an se asteapta ca numarul locurilor de munca noi sa avanseze, relateaza [url= http://www.bloomberg.com/news/2012-02-13/europe-job-losses-accelerating-with-astrazeneca-to-pepsico-cuts.html ]Bloomberg[/url].
PepsiCo si alte 26 de companii nord-americane au anuntat concedieri in 2012, insa dintre cele 8.700 de locuri de munca eliminate de Pepsi, mai putin de 25% sunt din SUA.
Rata somajului din Statele Unite a scazut in ianuarie la 8,3%, in timp ce rata somajului din zona euro a urcat in decembrie la 10,4%, cel mai ridicat nivel din iunie 1998.
Estimarile analistilor chestionari de Bloomberg arata ca economia zonei euro a scazut cu 0,4% in ultimul trimestru al anului trecut.
De asemenea, estimarile economistilor indica faptul ca economia zonei euro s-ar putea reduce in acest an cu 0,5%, in principal din cauza impactului crizei datoriilor de stat.
„Problemele cu care trebuie sa se lupte Uniunea Europeana sugereaza ca orice revenire va veni lenta si va fi de slaba intensitate. Companiile au inceput sa-si modifice comportamentul fata de forta de munca, in contextul nivelului ridicat de incertitudine”, a declarat Allen Sinai, economist sef la Decision Economics in New York.