- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Marim salariile sau aducem straini sa munceasca?

16 Aug, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Cresterea salariilor sau importul de forta de munca ieftina - aceasta este dilema cu care se confrunta o buna parte din oamenii de afaceri romani.
Marim salariile sau aducem straini sa munceasca?

Majorarile salariale mari din ultima perioada indica faptul ca angajatorii incearca sa faca o oferta cat mai avantajoasa romanilor, pentru a-i pastra in tara. Cu toate astea, importul de personal pare o solutie mult mai viabila, pe care oamenii de afaceri va trebui sa o ia in calcul cat mai curand.

Datele puse la dispozitie de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) arata ca la inceputul anului, sectoarele constructiilor, al industiei usoare si turismului acuzau cel mai mare deficit de personal.

In opinia analistului financiar Daniel Daianu, cresterile salariale la acest nivel vor fi foarte greu de sustinut: „Majorarile sunt mult mai mari decat productivitatea, ceea ce inseamna ca managerii nu vor putea alimenta o perioada prea indelungata aceste cresteri, asa incat se va ajunge la o corectie serioasa”, a explicat analistul.

Reprezentanti ai mediului de afaceri avertizeaza asupra riscurilor implicate de cresterea retributiilor. „Majorarea salariilor pentru a putea pastra angajatii nu mi se pare o solutie viabila”, a declarat, pentru DailyBusiness Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), acesta sugerand ca managerii romani ar trebui mai degraba sa importe forta de munca de pe piete mult mai ieftine decat cea din Romania, China si Moldova fiind doua din statele cu potential in acest sens.

In opinia lui Daianu, e foarte probabil ca in curand salariile sa fie inghetate, ajungandu-se intr-o situatie similara cu aceea prin care trece Germania la ora actuala.

Discrepanta enorma dintre salariile Europei de Est si cele ale Europei Vestice indica insa ca majorarile salariale nu vor putea rezolva problema lipsei de personal din anumite industrii.

„Romanii stiu sa munceasca, vor sa munceasca, dar de 2-3 ani nu mai accepta bani putini”, a afirmat recent Dumitru Pelican, directorul ANOFM. „Simtim acest lucru, il monitorizam. E clara tendinta romanilor de a munci, dar nu pe bani putini. Un zidar bun castiga in sezon 20-25 milioane lei pe luna, iar afara castiga peste 1.700-2.000 de euro”, a mai spus Pelican

Importul de lucratori, problema viitorului deceniu

Managerii romani pot recurge la importul de forta de munca, pentru a acoperi deficitul existent in prezent pe piata muncii.

In opinia lui Daniel Daianu, aceasta va fi o mare problema a Romaniei, in urmatorul deceniu. „Sa nu uitam ca tarile in care managerii au apelat la forta de munca ieftina, deschise emigrantilor, precum Spania si Franta, au beneficiat de conditii speciale”, a spus acesta.

Pentru Franta, forta de munca ieftina a venit preponderent din colonii, a caror populatie era deja adaptata la civilizatia franceza. In cazul Spaniei, masa mare de emigranti a venit in timp. Germania a recurs la inghetarea salariilor.

„In cazul Romaniei, venirea masei de emigranti nu e numai o problema economica, ci mai ales una sociala, pe care nimeni nu o discuta inca. Daca statele Europei de Vest au preluat forta de munca in special din zona Europei Estice, Romania, o exponenta a blocului estic, nu mai are la indemana aceasta alternativa”, a mai comentat Daianu.

Posibile surse pentru alimentarea crizei de lucratori romani sunt tari precum Republica Moldova, China sau alte tari asiatice, sunt de parere specialistii.

Criza de angajati in toate industriile

Deficitul de forta de munca era la inceputul anului de 52-55% in constructii, de 57% in industria usoara si 42-45% in turism. Reprezentantii ANOFM estimau, la inceputul anului, ca 200.000 de romani vor parasi tara in 2007 pentru a-si cauta un job in alta parte. In aceeasi perioada, doar cateva zeci de mii de permise fusesera eliberate pentru lucratori din strainatate, ceea ce indica faptul ca managerii au preferat mai degraba sa se orienteze spre piata autohtona pentru a acoperi lipsa de personal.

In primul trimestru, Romania s-a situat pe locul doi in topul cresterilor salariale de la nivelul statelor europene, inregistrand o crestere anuala de 25% si fiind depasita doar de Letonia, care a realizat o crestere anuala de 32%. Managerii au crescut din greu salariile, pentru a face angajatului roman o oferta cel putin pe jumatate la fel de atractiva ca aceea a angajatorilor din Vest. Cresteri ceva mai mici, dar consistente in raport cu anii precedenti, au mai inregistrat Letonia, Estonia si Bulgaria.

Majorarile par cat se poate de normale, in conditiile in care tarile Europei de Est au salarii minime de 6 pana la 15 ori mai mici decat in tarile Europei Occidentale.

Bulgarii si romanii, cele mai mici retributii din UE

La inceputul anului, Romania ocupa penultimul loc in topul salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o retributie minima de 114 euro pe luna. Ultimul loc era ocupat de Bulgaria, cu 92 euro pe luna, dupa cum releva un studiu al Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.

Salarii minime apropiate de valoarea celui din Romania mai au Lituania, Letonia si Slovacia, valoarea acestora fiind de 172 euro, 174 euro si, respectiv 217 euro. La polul opus, statele cu cele mai mari retributii minime din Europa sunt Luxemburg, Irlanda si Anglia, cu 1.570, 1.403 si, respectiv, cu 1.361 euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci