„Piata fortei de munca din Romania nu va accepta sa angajeze absolventii de facultati in regim Bologna, care prevede, printre altele, cursuri de trei ani pentru facultati, asta si din cauza ca ar putea confunda aceste facultatii cu colegiile de trei ani care au functionat pana acum”, a declarat prof. Ion Rosca, citat de NewsIn.
„In doi-trei ani, cei care si-au finalizat studiile universitare inainte de adoptarea prevederilor de la Bologna si nu au mai urmat cursuri de masterat vor fi categoric dezavantajati’, a adaugat Rosca.
Rectorul ASE mai spune ca pretentiilor angajatorilor se indreapta spre educatia continua a angajatilor lor. „Sunt companii in Romania si in lume, in special in domeniul bancar, care cer deja studii de doctorat”, a precizat prof. Rosca.
Conform unor date ale Institutului National de Statistica (INS), mai mult de jumatate dintre managerii romani nu au diplome de masterat. Ponderea acestora are sanse sa creasca in conditiile in care, conform unor studii ale Fundatiei Soros, peste 90% dintre studentii facultatilor de stat intentioneaza sa urmeze cursuri post-universitare.
Dezvoltarea sectorului economic a dus la cresterea numarului de candidati pentru studii de master in domeniul business si pentru programele MBA, unele dintre cele mai cautate programe de studii postuniversitare.