- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Migratia fortei de munca, franata de criza economica

08 Sep, 10:34 • Redactia DailyBusiness
Tot mai putine persoane merg sa munceasca in strainatate din cauza recesiunii globale, dar pe de alta parte, cei deja plecati nu se intorc in tarile de origine. Numarul romanilor si bulgarilor care pleaca in Spania a scazut cu 60% din 2006 si pana in prezent, se arata intr-un studiu citat de BBC World Online, informeaza Mediafax.
Migratia fortei de munca, franata de criza economica

Principalele efecte ale recesiunii globale asupra migratiei internationale sunt ca putini oameni mai pleaca sa munceasca in strainatate, iar majoritatea celor care se afla deja acolo nu se mai intorc in tara de origine, desi banii trimisi familiilor lor inregistreaza, in general, o scadere, potrivit unui studiu realizat de Migration Policy Institute, o agentie independenta din Washington, pentru BBC World Service.

Numarul mexicanilor care merg in Statele Unite a inregistrat o scadere cu 40% din 2006 si pana in prezent, iar numarul romanilor si bulgarilor care pleaca in Spania a scazut si mai mult, cu 60%, precizeaza studiul.

Muncitorii imigranti sunt expusi mai mult riscului de a-si pierde locul de munca decat cei locali, din cauza ca ei lucreaza adesea in industriile cele mai expuse consecintelor recesiunii, si anume in constructii si in domeniul hotelier. Ca atare, ei trimit mai putini bani acasa pentru a-si ajuta familiile decat inaintea crizei.

In cazul Turciei, banii trimisi acasa de imigranti au inregistrat o diminuare de 43% din 2008 si pana in prezent, iar impactul asupra Republicii Moldova, unde aceste sume reprezinta o treime din venitul national, este si mai dur, aici inregistrandu-se o diminuare de 37%. In pofida tendintei generale de scadere, cateva tari, printre care Pakistanul si Bangladeshul au inregistrat o crestere a sumelor trimise de cetatenii lor care muncesc in strainatate.

De asemenea, in pofida diminuarii castigurilor cu care se cofrunta majoritatea muncitorilor imigranti, in cele mai multe cazuri nu exista o tendinta la scara larga de revenire in tara de origine. Acest lucru arata ca pentru unii dintre acestia, conditiile de acasa ar fi chiar mai rele si ar fi mai dificil si mai scump sa revina in strainatate ulterior, dupa criza. Acest lucru este valabil mai ales in cazul imigrantilor ilegali, precizeaza studiul.

Urmărește Daily Business pe Google News