- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Mirajul brokerajului: zeci de mii de euro pe luna vs. un atac cerebral

15 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Plecand de la un salariu mediu pentru incepatori de 2.000 de lei, veniturile unui broker cu experienta pot ajunge la cateva mii si chiar zeci de mii de euro pe luna, insa si riscul unui atac cerebral creste exponential dupa aproximativ 5 ani de brokeraj, spun specialistii de pe piata de brokeraj romaneasca.
Mirajul brokerajului: zeci de mii de euro pe luna vs. un atac cerebral

Cu o crestere a pietei de circa 30%, randamente de 100% in 2007 si prognoze de crestere de minim 15% pe 2008, piata de brokeraj este una dintre cele mai tentante pentru tinerii economisti romani interesati de bursa.

„Meseria de broker atrage pentru ca riscul atrage tinerii, ceea ce insa nu prea stiu absolventii este ca acest job nu poate fi facut pe termen lung. Riscul atacului cerebral creste exponential dupa aproximativ 5 ani de brokeraj, este una dintre cele mai extenuante meserii din lume”, a declarat Marius Balasoiu pentru DailyBusiness, managing partner la compania de HR romaneasca For People.

Societatile de Servicii si Investitii Financiare (SSIF-urile) mari care intra pe piata romaneasca cauta in primul rand brokeri cu experienta si notorietate deoarece acestia aduc proprii clienti in firma, dar si recunoastere pe piata.

Angajatul este cel care isi aloca salariul

„In brokeraj, angajatul este cel care isi aloca salariul luna de luna, in functie de eficienta. Meseria de broker nu prespune un salariu fix lunar, care sa-i fie acordat indiferent de performantele individuale. Activitatea de brokeraj este printre putinele sectoare ale economiei unde salarizarea este direct proportionala cu productivitatea muncii,”este de parere Balasoiu.

„Brokerii au posibilitatea de a-si rotunji substantial veniturile pe masura ce isi dezvolta portofoliul de clienti proprii, aducand astfel castiguri importante firmei angajatoare. Evident, pachetul salarial va creste pe masura ce brokerii castiga experienta, largindu-si spectrul cunostintelor si, implicit, al potentialilor viitori clienti”, a mai spus el.

Sunt si societati care cauta tineri economisti pe care ii cizeleaza si formeaza conform profilului societatii respective. Oferta din partea companiilor pentru tinerii brokeri cuprinde din ce in ce mai mult pregatirea la cursuri in strainatate (in special la companiile mama), precum si posibilitatea de a accesa pachete salariale din ce in ce mai atractive.

Initierea in meserie se face diferit de la caz la caz, in functie de SSIF-ul la care activeaza brokerul respectiv. O atestare economica nu e suficienta, insa este absolut necesara.

„Brokerajul e profitabil, in functie de performantele individuale, necesita pregatire temeinica, plus o informare continua referitoare la diversele evenimente din cadrul emitentilor listate la BVB”, a afirmat si Oana Iloiu, director de vanzari la societatea Active International.

In contextul cresterii pietei de capital din Romania, meseria de broker este considerata inca relativ noua. Cu toate ca este prezenta in peisajul romanesc de mai bine de 10 ani, specialistii considera ca ar trebui incadrata in continuare in categoria meseriilor relativ noi pe piata romaneasca.

Desi este un domeniu cu circuit inchis in care se patrunde greu, dezvoltarea domeniului se afla pe o panta ascendenta, si datorita dezvoltarii domeniului online, care ofera un grad mai mare de flexibilitate pentru clientii brokerilor. Acestia isi pot personaliza cerintele contului in functie de necesitatile si posibilitatile financiare.

Clientul alege cand si cat sa investeasca

„Intr-un cont online, clientul stabileste singur strategia investitionala, alege cand si cat sa investeasca, iar pentru acest tip de cont suma necesara pentru inceperea tranzactionarilor este de 10.000 de lei. Noi, brokerii, ii sfatuim pe clienti sa investeasca doar 30% din economii, pentru a preintampina o criza de lichiditati sau posibilitatile de aparitie a tranzactiilor nereusite”, a declarat Alex Gavrila, analist financiar la SSIF Romintrade.

Exista mai multe tipuri de conturi pe care le poate alege un client al firmelor de brokeraj si consultanta financiara. Conturile online ofera un grad mare de flexibilitate si pot fi personalizate in functie de nevoile si preferintele clientului.

Exista conturi standard de negociere, cu grad de risc ridicat din cauza sumelor mici cu care se lucreaza, aici incepandu-se de la 5.000 de lei. Mai sunt si conturi mari, pentru care sumele incep de la 100.000 de lei.

„Cel mai mult, clientii mei au avut procente de castig de 100%, insa mediile de castig au fost pe 2007 de 45-50%”, a mai spus Gavrila.

Brokerajul din Romania este dezvoltat in primul rand in Bucuresti, centrul brokerajului romanesc, dar si in vestul tarii, in Timisoara, Arad si Cluj, si in centru – Brasov si Sibiu – respectiv in estul tarii, in Constanta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii