In ambele cazuri ne confruntam cu o problema de comunicare. Candidatii nu considera ca trebuie sa informeze un potential angajator ca au primit o alta oferta, nu mai sunt interesati de propunerea acestuia si doresc sa anuleze intalnirea. La randul lor, recruterii acuza faptul ca nu pot trimite un feedback pentru toti candidatii.
Oamenii de HR sunt draguti si amabili cand contacteaza prima oara un candidat, ba chiar isi arata interesul si pentru o a doua intalnire. Este evident ca nu pot resipinge direct un candidat dupa ce l-au cunoscut si ii dau de inteles, elegant cred ei, ca nu sunt interesati sa le devina coleg. Ii dau de inteles prin a nu-l mai cauta. Tactica e clasica si nu mai reprezinta un mister pentru nimeni.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Candidatul este chemat la o a doua intalnirte ba chiar si la a treia. Sustine un test de specialitate, cunoaste seful de departamenit si..asteapta. Daca are noroc este sunat sa i se spuna ca respectiva companie a ales un alt candfidat sau primeste un email de multumire pentru interesul acordat companiei.
Din pacate, exista si cealalta varianta care este de zeci de ori mai „utilizata” decat prima. Probabil pentru ca este mai simpla, dar in nici un caz mai clara si mai eleganta. Ea este simpla si la indemana tuturor. Un proverb celebru spune ca tacerea este de aur. Poate in unele cazuri da, dar sigur nu si in acesta.
Nimeni nu acuza un recruter ca nu contacteaza toti candidatii care se prezinta la un prim interviu pentru a-i anunta ca nu au trecut in etapa uramtoare, dar dupa ce vezi acelasi candidat de trei ori este cazul sa il informezi ca ai optat pentru altcineva.
Roxana Luca