Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, in fiecare agentie judeteana a fost numit un consilier EURES, care sa ii indrume pe solicitantii unui loc de munca in strainatate, relateaza NewsIn.
Reprezentantul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a subliniat ca desi peste 10.000 de persoane au apelat la consilieri si 70 au obtinut un contract de munca prin reteaua EURES, aceasta este o cifra estimativa, pentru ca oricine poate apela la reteaua europeana de locuri de munca, pe cont propriu, fara a apela la serviciile agentiei de ocupare.
Pentru dezvoltarea retelei EURES si in Romania, ANOFM colaboreaza cu o companie din Grecia, care printr-un proiect Phare in valoare de 300.000 de euro, va dezvolta reteaua informatica de la nivelul agentiei si va instrui personalul. Ionel Muscalu, presedintele ANOFM, a spus ca Romania nu este foarte vizibila in reteaua europeana a locurilor de munca, pentru ca nu are o baza de date cu toate slujbele vacante.
Reteaua online EURES, din care face parte si ANOFM odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European (SEE), inclusiv in Elvetia.
Agentia a creat, pe pagina de Internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul european. In acest fel, joburile vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii prin Internet.
Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care vor sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta companiilor care doresc sa recruteze forta de munca din alte tari.