„Numai pentru reducerea cheltuielilor cu salariile din sectorul public cu 0,65% din PIB ar trebui disponibilizati 130.000 de angajati. Pentru a reduce cheltuielile cred ca va fi totusi un mix de masuri, respectiv disponibilizari si reduceri de venituri pentru bugetari, pentru ca Romania nu-si poate permite o rata atat de mare a somajului, care ar pune presiune pe economie”, a explicat economistul sef al BCR, Lucian Anghel, relateaza Mediafax.
El crede ca anul viitor vor fi desfiintate in jur de 100.000 de posturi din administratia publica, concomitent cu unele masuri de reducere a salariilor in sectorul bugetar care sa duca la economia de sume convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI).
„Cresterea fiscalitatii este suboptimala pentru Romania in aceasta perioada de criza, astfel ca singura solutie este sa restructuram cheltuielile publice. Trebuie sa reducem inteligent sectorul public, pentru ca altfel sectorul privat se va corecta si mai mult, iar atunci nu va mai fi o ajustare benefica, mai ales daca restul ta-rilor din regiune o sa cunoasca revirimentul”, a spus Anghel.
Analistii BCR si-au revizuit astfel prognoza privind rata somajului pentru anul viitor, estimarea anterioara fiind mult mai optimista, de numai 7,6%.
Rata somaului a fost in luna iulie de 6,3%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de luna precedenta si cu 2,7 puncte peste nivelul din iulie 2008, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Guvernul s-a angajat sa aprobe pana la finele anului legislatia necesara pentru reducerea semnificativa a personalului din sectorul public, care sa asigure in 2010 o reducere bruta a cheltuielilor cu 0,66% din PIB, respectiv cu 3,5 miliarde lei.
„Pana la sfarsitul anului 2009, vom aproba legislatia necesara care sa genereze reduceri semnificative de personal in sectorul public, si care sa asigure in anul 2010 o reducere bruta a cheltuielilor de 0,66% din PIB, cel putin 0,45% din PIB net (…) Aceasta este echivalentul unei reduceri brute a cheltuielilor de personal de 3,5 miliarde lei, 2,5 miliarde lei pe net”, se arata in scrisoare suplimentara convenita cu misiunea de experti FMI pentru aprobarea celei de-a doua transe din acordul stand-by.
BCR si-a modificat, totodata, asteptarile privind cresterea economica pentru 2009, de la o corectie a PIB de 4,9% la o scadere de 8%, prognoza care se apropie de ultima estimare a FMI, respectiv o cadere a economiei cu 8 – 8,5%.
In consecinta, analistii bancii vad o reducere a ratei inflatiei la finele anului la 4,4%, de la 5,5% in prognoza anterioara, ceea ce ar inseamna o intrare a inflatiei in tinta stabilita de BNR, de 3,5% plus/minus un punct procentual.