Declinul din Romania este usor mai accentuat decat cel inregistrat la nivelul UE, de 1,5%, in timp ce in zona euro numarul angajatilor a coborat cu 1,2% in perioada analizata, scrie Mediafax.
In trimestrele precedente, numarul salariatilor din Romania a scazut cu 2,1%, 1,8% si, respectiv, 1,7%, comparativ cu perioadele similare ale anului anterior.
Scaderea inregistrata in economia romaneasca este similara cu cea din Portugalia si este una dintre cele mai restranse din UE, fiind a 13-a ca amlpitudine din punct de vedere procentual.
Numai doua state membre au avut cresteri ale numarului de angajati in intervalul analizat, respectiv Austria (0,2%) si Malta (0,6%).
Cele mai puternice scaderi au fost inregistrate in Letonia (-14,9%), Estonia (-9,9%) si Bulgaria (-7,3%). In Ungaria, numarul salariatilor a coborat cu 2,2% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, in Cehia cu 2,1%, iar in Polonia cu 1%.
Eurostat estimeaza ca, in primul trimestru al acestui an, in UE munceau 220,5 milioane de persoane, din care 144,3 milioane in zona euro.
Potrivit datelor INS, populatia ocupata insuma in Romania, in trimestrul al patrulea al anului trecut, putin peste noua milioane de persoane, din care 6,098 milioane reprezentau salariati.
Conform metodogiei INS, populatia ocupata cuprinde toate persoanele de cel putin 15 ani care au desfasurat o activitate economica producatoare de bunuri sau servicii timp de cel putin o ora in perioada de referinta, in scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau alte beneficii.