Odata cu intrarea marilor companii pe piata romaneasca avem din ce in ce mai mult de-a face cu salarii diferite chiar atunci cand este vorba de acelasi domeniu de activitate, o pozitie si o experienta similara si chiar de aceeasi industrie.
Factorii de diferentiere sunt variabili si nu se poate vorbi de o constanta deoarece grilele de salarizare sunt foarte rare, iar remuneratia se stabileste in cele mai multe cazuri in urma negocierii.
Doua dintre domeniile de activitate in care se inregistreaza cele mai mari variatii de salarii sunt vanzarile si domeniul IT. Diferentele dintre remuneratii sunt mai accentuate pe masura ce avem de-a face cu o pozitie de conducere.
Remuneratiile in IT difera in functie de echipa coordonata
Cauzele principale care determina diferentele de salarii in IT sunt dezvoltarea rapida a domeniului si absenta specialistilor.
„Atunci cand vrei sa aduci in companie un specialist IT, oferta trebuie sa fie automat mult mai mare pentru a-l atrage. Putem vorbi in acest caz chiar de o oferta artificiala, o supra oferta care desi nu este la nivelul pietei este facuta pentru a atrage oamenii capabili sa se alature companiei respective”, a explicat pentru DailyBusiness Mihai Moghior, general manager al Brainspotting, agentie specializata in recrutarea de personal pentru domeniul IT&C.
Astfel, un director IT poate parasi o companie pentru un salariu dublu oferit de o alta in plina expansiune. Deoarece sectorul IT este inca tanar in Romania, nu putem vorbi de o oferta de piata general valabila, companiile incearcand chiar sa se intreaca in oferte.
„La ora actuala nu exista un salariu al pietei asa ca sunt oameni care isi dubleaza salariul cand schimba compania, desi media normala a diferentei de salariu dintre actualul si viitorul loc de munca este intre 10 si 20%. Situatia se va schimba insa, urmeaza o perioada de stabilizare a salariilor pentru ca nu mai renteaza pentru angajator sa plateasca dublu un om”, apreciaza Moghior.
Diferentele salariale pentru o activitate si o pozitie similara nu variaza doar in functie de industrie ci mai ales de responsabilitati. Spre exemplu, in banci avem de-a face cu un sistem IT performant, foarte riguros care trebuie sa functioneze permanent. In acest caz un salariu mare este justificat printr-o responsabilitate pe masura.
In acelasi timp, cand este vorba de coordonarea unei activitati riguroase, pe langa responsabilitati sunt recompensate si cunostintele in domeniu. Mihai Moghior este de parere ca in cazul unul director de IT dintr-o banca se poate vorbi chiar de o vasta cultura de IT.
In stabilirea salariilor unui director de IT se are in vedere „complexitatea proiectelor in derulare, experienta generala de lucru si mai ales experienta pe o pozitie manageriala, abilitati de conducere si leadership eficienta si profitabilitate departamentului si abilitati de comunicare,” afirma Oana Cutui, director HR TotalSoft.
Un alt element care determina diferentele de salarii este numarul membrilor echipei coordonate. In banci si in telecomunicatii directorul IT coordoneaza echipe mari, divizate, in functie de activitate, in mai multe departamente care la randul lor se afla in subordinea unui manager.
Un manager de divizie IT dintre-o banca mare castiga intre 2.500 – 5.000 de euro, in timp ce un director IT poate avea acelasi salariu intr-o banca mica, desi responsabilitatile variaza. Egalitatea se justifica prin faptul ca directorul dintr-o banca mica are aproximativ acelasi numar de subalterni ca un manager de divizie dintr-o banca mare.
Chiar daca este vorba de aceeasi pozitie, aceeasi activitate dintr-o industrie similara, salariul se stabileste in functie de marimea companiei. „Intr-o banca mare cum este Raiffeisen care are peste 300 de filiale exista un sistem centralizat coordonat de un director IT si de managerii de divizie, in timp ce in bancile mai mici, cum e City Bank, exista o alta scala de salarizare deoarece sistemul IT este mai putin complicat,” afirma Moghior.
Diferenta dintre directorul de IT si managerul de divizie este aceea ca primul se implica in strategia companiei, vede activitatea de IT in ansamblu si anticipeaza influenta ei asupra intregii activitati a companiei. Managerul de divizie are responsabilitati mai reduse, rezumandu-se la a-si coordona echipa.
Pentru o industrie diferita de cea bancara, salariul unui IT manager dintr-o companie mica cu 10-50 angajati variaza intre 1.500 si 1.800 de euro, iar cel al unui manager dintr-o companie cu peste 50 de angajati depaseste 3.000 de euro. Salariul unui director IT dintr-o companie medie variaza intre 3.000 si 5.000 de euro, iar cel al unui director dintr-o companie mare depaseste 5.000 de euro, potrivit specialistilor in resurse umane.