De Groot a venit pentru prima data in Romania in 1991, in calitate de expat. Lucra la o companie olandeza specializata pe mutari de birouri. Nu lucra doar in Romania, facea „naveta” si in Albania si Rusia, fiind, in mare, responsabil cu training-ul pentru relocarea eficienta.
In 1996, cu 17.000 euro in buzunar si un asociat roman a pus bazele business-ului propriu, pe aceeasi nisa: mutari de birouri intern si international. Decizia de business a coincis cu una foarte personala: De Groot a decis sa se stabileasca in Romania. De ce?
„Pe vremea aceea lucrurile erau altfel aici. Inca proaspat iesita din comunism, Romania era tara tuturor posibilitatilor, iar oportunitatile de business se intalneau la tot pasul”, spune De Groot.
Olandezul are un aer nostalgic, dar si un pic dezamagit. Intre timp, s-au schimbat multe. Aerul proaspat al democratiei a atras, pe langa posibilitatea de a face business usor si ieftin, un consum masiv.
„Romanii par sa-si fi pierdut cu totul simtul realitatii. Consuma inimaginabil. Cumpara inutil, si mai grav este ca o fac pe credit. Au nevoie de haine de iarna pentru copii, le cumpara in rate, si platesc dobanda 3 luni”, remarca intrigat Cor De Groot.
Iar consumul excesiv l-a determinat pe proaspatul antreprenor sa renunte la asociatul roman.
„Am facut si multe greseli in primii ani de sedere in Romania. Cea mai mare a fost ca nu mi-am ales parteneri cu acelasi background, valori. In momentul in care banii au inceput sa curga, a inceput febra cheltuielilor”, povesteste, zambind, olandezul.
Iar exemplele nu se limiteaza doar la cazul sau.
„Am intalnit multe companii cu actionariat roman, care se confrunta cu insolventa. Motivul e acelasi. Folosesc mult prea multi bani in scopuri personale. Achizitioneaza case impunatoare, masini scumpe. Problema esta ca atunci cand facii astfel de achizitii, ar trebui sa te gandesti un pic si la intretinerea lor. Sa faci rost de bani e greu, sa ii cheltuiesti e foarte usor„.
Desi observa inclinatia spre consum a romanilor, la care s-a adugat recent incapacitatea guvernului de a gasi solutii viabile pentru iesirea Romaniei din criza, Cor de Groot nu vrea sub nicio forma sa plece de aici, cu atat mai putin sa se intoarca pe meleaguri natale.
„Nu mi-e dor de Olanda. Deloc. Olanda are un avantaj si in acelasi timp un dezavantaj foarte mare: inflexibilitatea oamenilor. Este o tara foarte organizata, cu o economie puternica. Dar daca in Romania poti sa anulezi o intalnire sau sa o reprogramezi cu un simplu telefon, in Olanda e de neconceput acest lucru”, spune el.
Chiar si asa, Romania pe care a cunoscut-o olandezul in 1991, si in care si-a format business-ul in 1996, s-a schimbat. Si nu in bine.
„Unul dintre putinele avantaje pe care le mai vad acum in Romania este ca nivelul taxelor a ramas la 16%. Din pacate, statul nu pare sa faca niciun efort pentru a proteja economia in fata recesiunii. In opinia mea, guvernul Romaniei este o rusine„, spune omul de afaceri.
Chiar si in criza, ar exista posibilitati semnificative de crestere economica prin accesarea de fonduri, de care romanii nu par sa fi auzit mare lucru.
In ciuda neajunsurilor, si a crizei, care, crede Cor de Groot, va fi depasita undeva in 2011, omul de afaceri continua sa investeasca in Romania.
Si-a inceput business-ul cu 17.000 euro, un camion si 1 angajat. A iesit din 2008 cu venituri de 2,8 milioane euro si un profit net de 60.000 euro. In 2009 va totaliza afaceri cu 40% mai mici decat anul trecut, un profit „la limita”, dar va avea si locatii noi.
Recent, a achizitionat un birou si un depozit cu 400.000 euro si a inceput constructia unui alt depozit pentru un business de arhivare de documente, pentru care pregateste o investitie totala de 1 milion euro.
Olandezul se asteapta sa isi recupereze investitia de 1,4 milioane euro abia in 5 ani, insa, subliniaza acesta, asteptarea merita toti banii.
„Macar vom scapa de chirii, care inghit circa 20.000 euro in fiecare luna”, puncteaza omul de afaceri.
Companiile lui De Groot, Global Relocation – specializata pe mutari de birouri si locuinte – si Global Archive Management – specializata in arhivare si depozitare de documente – numara in prezent 69 de angajati. Nu a concediat pe nimeni si nu a redus salarii, insa nici nu se gandeste sa le mareasca.
„Daca va trebui vreodata sa aleg intre a scadea salariile si a concedia, voi alege a doua varianta. Prefer sa concediez cativa oameni care nu performeaza. Urasc ideea de a scadea salarii, pana una alta cu totii ne confruntam cu aceeasi problema in aceasta perioada: avem bani mai putini in portofel decat anul trecut”.
In mod normal, De Groot crestea salariile la inceput de an. In ianuarie 2010, sunt putine sanse sa se mai intample.
„Trebuie, totusi, sa reducem costurile. Ca sa supravietuim. Asa ca nu vom creste salariile si vom fi atenti cu surplusul de cheltuieli: se va vorbi mai putin la telefon si vom reduce din orele suplimentare platite la strictul necesar”.
Cor de Groot are in prezent alti 2 asociati, ambii olandezi, alaturi de care deserveste pe piata locala circa 200 de clienti anual, cei mai multi din domeniul bancar.