- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Opinii: Acordarea tichetelor de masa pentru salariatii incadrati cu fractiune de norma

27 Mar, 10:01 • Redactia DailyBusiness
Conform prevederilor Codului Muncii, angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
Opinii: Acordarea tichetelor de masa pentru salariatii incadrati cu fractiune de norma

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Se pune problema in acest caz daca angajatii incadrati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca ar fi indreptatiti sa primeasca un numar mai mic de tichete de masa pentru acelasi numar de zile in care sunt prezenti la serviciu fata de cei incadrati cu norma intreaga.

Acordarea tichetelor de masa se face potrivit prevederilor Legii Nr. 142 din 1998 si a Normelor de aplicare a Legii Nr. 142 din 1998.

Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Conform art. 6, alin.1, din Legea Nr. 142 din 1998, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. In acelasi sens a se vedea si prevederile art. 15 din Normele de aplicare a Legii Nr. 142 din 1998, conform caruia,numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in
unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate

Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Salariatul poate folosi maximum doua tichete de masa pe zi. In cazul in care activitatea se desfasoara la puncte de lucru situate in afara localitatilor, iar aprovizionarea cu produse alimentare nu se face zilnic, salariatul poate utiliza numarul tichetelor de masa corespunztor perioadei in care se afla la punctul de lucru respectiv.

Salariatii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze maximum doua tichete de masa pe zi lucratoare sau, dupa caz, un numar de tichete, in zilele lucratoare in care sunt prezenti la lucru si in exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achizitionarea de produse alimentare.

Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.

Prin urmare conform celor enuntate anterior legea nu prevede ca in mod diferit acordarea tichetelor de masa intre angajatii care sunt incadrati cu norma intreaga si cei angajati cu fractiune de norma. Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.

Prin urmare angajatul fara a se face vreo distinctie intre cele doua categorii-angajatul incadrat cu fractiune de norma si angajatul cu norma intreaga- poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Daca angajatul incadrat cu fractiune de norma va lucra acelasi numar de zile ca si cel angajat cu norma intreaga va fi indreptatit la acelasi numar de tichete de masa.

Articol scris de Bogdan Ionita, cititor DailyBusiness.ro

Urmărește Daily Business pe Google News