85% dintre angajatorii care scot la concurs locuri de munca pentru studenti sunt companii romanesti, fata de doar 15% companii multinationale. Dintre companiile romanesti, firmele cu prezenta judeteana (64%) sunt cele mai dispuse sa angajeze studenti.
„Desi oferta locurilor de munca pentru tinerii universitari e inca mica in comparatie cu cererea, se observa o schimbare a atitudinii companiilor, care de la an la an incep sa devina constiente de potentialul acestei forte de munca si sa fie mai receptive in a angaja studenti”, a spus Laura Chilom, HR Consultant eJobs.
Domeniul IT si cel al vanzarilor ofera cele mai multe oportunitati pentru tinerii de pe bancile facultatii, peste 20% din totalul locurilor de munca disponibile in acest moment pentru studenti pe site-ul eJobs provenind din aceasta arie de activitate. Marketingul ocupa locul urmator din punct de vedere al ofertei, cu 15%, in timp ce joburile de pe segmentul relatiilor cu clientii reprezinta 13%. Cele mai cautate joburi pentru studenti sunt operator baze de date, operator call center, asistent manager, comerciant, programator si receptioner.
„O confirmare a cresterii, desi timide, a interesului angajatorului roman pentru studenti vine si din faptul ca firmele au inceput sa fie mai flexibile in ceea ce priveste timpul de lucru, iar unele dintre ele si-au conturat chiar oferte salariale personalizate pentru tinerii universitari. Exista cateva companii care ofera studentilor inclusiv stimulente de ordin financiar care sa le permita sa-si plateasca studiile pe perioada facultatii”, a adaugat Laura Chilom.
Cele mai bine platite locuri de munca pentru studenti sunt de asemenea in domeniile IT si vanzari. Aici salariul unui job cu jumatate de norma poate porni de la 300 euro si poate atinge si 500 de euro. In plus, angajatorii au inceput sa includa in pachetul salarial si o serie de beneficii suplimentare, precum bonuri de masa, abonamente la sali de fitness, vouchere de calatorie sau programe de instruire.
In privinta timpului de lucru, aproximativ 70% dintre aplicatiile studentilor de pe site-ul eJobs sunt pentru joburile part-time. Ca urmare a acestei cereri, 50% dintre ofertele adresate tinerilor universitari sunt reprezentate de joburi cu jumatate de norma sau cu program de lucru foarte flexibil, care dau studentilor posibilitatea de a lucra fara a pierde legatura cu mediul academic.
„In ultima perioada a inceput sa fie din ce in ce mai vizibila tendinta companiilor de a-si forma proprii angajati. In acest sens, in momentul angajarii, companiile pun accent pe alte criterii decat cele standard. Spre exemplu, capacitatea studentilor de invatare si de adaptare rapida la schimbare, originalitatea, initiativa sunt calitati care contrabalanseaza experienta profesionala”, a mai spus Laura Chilom, HR Consultant eJobs.
Principalele motive pentru care studentii se hotarasc sa se angajeze sunt dorinta de a se putea intretine singuri fara a mai depinde financiar de parinti si dorinta de a acumula experienta practica inca din facultate pentru ca ulterior sa isi poata gasi cu usurinta un job cu norma intreaga.
eJobs.ro este site-ul numarul 1 in recrutarea online din Romania, cu o medie de 500.000 de vizitatori pe saptamana si cu o baza de date de peste 1.500.000 de CV-uri.