Inspectoratul General al Politiei Romane, in colaborare cu Jandarmeria Romana, Inspectia Muncii si Garda Financiara au initiat, la data de 27 aprilie 2011, Planul comun de actiune avand ca obiect desfasurarea de actiuni de control in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si a combaterii evaziunii fiscale, rezultata din munca „la negru”.
Astfel, in perioada 2 mai – 31 octombrie 2011, politistii de investigare a fraudelor au participat la efectuarea a aproape 6.600 de actiuni de control, desfasurand activitati in vederea identificarii si cercetarii faptelor ce sunt incriminate ca infractiuni in materia angajarii si utilizarii fortei de munca.
In timpul actiunilor de control au fost inregistrate [b]1.739 de dosare penale[/b] referitoare la fapte comise in legatura cu utilizarea fortei de munca, au fost solutionate 1.008 dosare penale, intr-un numar de 836 de dosare penale s-a dispus inceperea urmaririi penale, iar in 172 dosare penale au fost propuse alte solutii.
In dosarele penale in care s-a dispus inceperea urmaririi penale s-au constatat 1.099 de infractiuni, dintre care 123 prevazute in Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificata si completata prin Legea nr. 40/2011(„primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca”) si 976 alte infractiuni specifice legislatiei care reglementeaza utilizarea fortei de munca, anunta[url=http://www.igpr.ro/prima_pagina/index.aspx] IGPR[/url].
Din totalul dosarelor in care s-a inceput urmarirea penala, 143 au fost inaintate parchetului competent cu propunere de punere in miscare a actiunii penale si trimitere in judecata.
In urma actiunilor comune desfasurate cu structurile teritoriale ale Inspectiei Muncii, au fost aplicate, in conditiile legii, [b]67.424 de sanctiuni contraventionale[/b], dintre acestea 4.191 sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare.
Au fost sanctionati 32.813 de angajatori pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, dintre acestia 4.203 pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale.
Munca nedeclarata, cunoscuta si sub denumirea generica de munca la negru este una din abaterile grave intalnite de oamenii legii in cadrul controalelor efectuate la diferitele tipuri de angajatori.
Urmare a Memorandum-ului de Intelegere intre Comisia Europeana si Romania, semnat la data de 23 iunie 2009, a fost asumata de catre autoritati ca masura primordiala intensificarea activitatilor de identificare si combatere a cazurilor de munca nedeclarata.
In acest sens, Inspectia Muncii a elaborat Strategia Nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobata prin H.G.nr. 1024/2010 si Planul national de marire a intensitatii controalelor privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, context in care a fost incheiat Protocolul de cooperare interministerial intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Administratiei si Internelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si alte institutii cu atributii in domeniu.