- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Peste 7.500 de companii mici şi foarte mici au publicat peste 50.000 de joburi de la începutul anului

30 May, 23:20 • Russo George
Aproape 7.500 de companii mici și foarte mici, având cel mult 50 de angajați, au scos pe piață mai mult de 50.000 de joburi de la începutul anului și până în prezent.
Peste 7.500 de companii mici şi foarte mici au publicat peste 50.000 de joburi de la începutul anului

Acest număr reprezintă aproape jumătate din cele 120.000 de joburi postate de toți angajatorii în aceeași perioadă. Cele mai active după dimensiune au fost companiile cu între 51 și 250 de angajați, urmate de cele foarte mari, cu peste 250 de angajați.

„Retailul rămâne, și pe acest segment de angajatori, domeniul care are cele mai multe joburi disponibile, cu 12.000 de joburi postate în ultimele 5 luni. 9.000 de locuri de muncă au fost postate de angajatorii din servicii, 6.200 de cei din turism și 6.000 de cei din construcții. Mai mult de trei sferturi din aceste joburi aparțin angajatorilor din România, 10% angajatorilor din afara țării și aproximativ 5% sunt joburi remote,” a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, potrivit Wall Street.

Cele mai mari cereri de candidați vin din partea companiilor mici și mijlocii din București și Ilfov, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Timișoara și Constanța. Profilul cel mai căutat este cel al candidaților entry-level (0-2 ani de experiență), urmat de cei mid-level (2-5 ani de experiență) și cei fără experiență. Seniorii (mai mult de 5 ani de experiență) și managerii sunt mai puțin vizați de aceste companii.

Cele mai transparente anunţuri de joburi vin tot din rândul IMM-urilor

Un aspect specific acestor companii mici și foarte mici este disponibilitatea mai mare de a angaja part-time și sezonier / pe bază de proiect. Din totalul joburilor part-time, peste jumătate sunt postate de companii cu cel mult 50 de angajați. În cazul joburilor pe bază de proiect, 75% din total sunt oferite de companii mici și mijlocii. În schimb, internship-urile sunt mai frecvente în companiile mari și multinaționale.

Companiile mici și foarte mici sunt mai deschise în privința publicării salariilor în anunțurile de angajare. Dacă, în general, salariile sunt menționate în 36% dintre anunțuri, în cazul acestor companii procentul depășește 50%. Cele mai transparente companii sunt din domeniile retail, servicii, turism, transport / logistică și call center / BPO.

Potrivit datelor oficiale, la începutul lunii mai, numărul microîntreprinderilor active în România era de 413.466 firme.

Citeşte şi: Dosarele cu șină și cozile la ghișee ar putea deveni istorie! Investiție masivă pentru schimbarea site-urilor a 1.000 de primării