Mihaela Tudorancea, managing partner Nefertiti Human Capital Consulting, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca piata fortei de munca „da semne de dezghet, dar are inca gheata la mal”. Desi se obseva o usoara crestere a numarului de job-uri, balanta cerere-oferta de pe piata muncii inclina spre solicitarile de locuri de munca.
Specialistul in resurse umane a adaugat ca „procentul candidatilor care nu identifica o oportunitate concreta in intervalul de 6 luni este de peste 55%”.
Un motiv poate fi acela ca in acest moment sunt prea multi absolventi de studii superioare pentru piata romaneasca, si mult mai putini muncitori calificati, ramasi in tara.
In ceea ce priveste cele mai multe posturi disponibile, Tudorancea a mai spus ca exista in continuare o cerere ceva mai mare pe cele doua extremitati ale palierului profesional, respectiv manageri de top si muncitorii calificati.
„Ca numar de locuri de munca, datorita sezonului pe care il traversam , de departe cele mai multe sunt pentru necalificati si studii medii”, a adaugat managing partnerul Nefertiti Human Capital Consulting.
In aceste conditii, oferta de locuri de munca pentru cei cu studii medii sau pentru cei care au iesit de pe bancile liceului, dar nu vor sa mai urmeze cursurile unei facultati, este mult mai bogata, ei reusind sa-si gaseasca mult mai repede un job, in comparatie cu absolventii de studii superioare.
Reprezentanta Nefertiti Human a mentionat ca persoanele din aceasta categorie se pot angaja pe posturi specifice studiilor medii, precum cele tehnice, comert, sau vanzari.
In aceste domenii, salariul net de pornire este cel minim pe economie, media pentru astfel de posturi fiind de aproximativ de 900-1.100 lei.
Pe de alta parte, Tudorancea a spus ca specialistii in domeniile de nisa, precum programatorii sau analistii financiari, sunt vanati in mod frecvent de catre angajatori, acestia nemaiavand nevoie sa-si caute activ un alt job.
Referitor la pozitiile de conducere, consultantul a afirmat ca middle-managementul a oferit cei mai multi someri, iar in prezent ofera cele mai multe cereri de locuri de munca, dar primeste cele mai putine oferte.
La randul sau, Ana Benga, project manager al serviciului de recrutare KeyJobs, sustine ca managerii de top se lasa cautati si contra-ofertati. „Foarte rar vei gasi CV-ul unui manager de top pe site-urile de recrutare”, a spus Benga.
Aceasta a precizat ca pe KeyJobs, cele mai multe CV-uri postate de candidati sunt din zona middle si top management.
De asemenea, cele mai multe companii care isi recruteaza angajati de pe serviciul KeyJobs activeaza in domeniul vanzarilor, cu un procent de 55% dintre angajatori.
Alti 30% dintre angajatori cauta specialisti din domeniul IT, in timp ce 25% dintre companii activeaza in domenii precum finante sau resurse umane, a afirmat project managerul aceluiasi proiect, precizand ca pe KeyJobs exista aplicatii din toate domeniile.
„Persoanele care apeleaza la serviciile KeyJobs vin din zona middle si top management. Este vorba despre persoane care doresc sa aiba acces la job-urile premium din Romania. Sunt oameni cu venituri si educatie peste medie, cu varsta cuprinsa intre 25-45 ani”, a mai spus Ana Benga.