De asemenea, 21% dintre cei 751 de angajatori din Romania care au participat la studiu spun ca vor face disponibilizari in trimestrul al patrulea al acestui an.
„Pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca acest mediu este destul de incert. Inainte de a-si asuma o crestere de personal, angajatorii prefera sa primeasca semnale clare de crestere a comenzilor si abia apoi sa confirme noile angajari. Cu toate aceste dificultati de pe piata muncii, comparativ cu perioada similara a anului trecut, multi angajatori previzioneaza o imbunatatire a evolutiei angajarilor si deci o revigorare a propriilor afaceri”, a declarat Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania.
Cei mai optimisti sunt angajatorii din Vest, unde preziunea de angajare este de 12%, iar cei mai pesimisti sunt cei din Nord-Vest (-14%), Sud-Est (-7%) si Nord-Est (-5%).
In ceea ce priveste domeniile de activitate, industria prelucatoare are cea mai mare previziune neta de angajare (13%). Alte domenii favorizate sunt finantele, asigurarile, serviciile imobiliare si serviciile de afaceri (9%) si sectorul energie electrica, gaze si apa (4%).
Cele mai pesimiste semnale vin dinspre sectorul administratie publica si servicii sociale (-18%), constructii (-15%) si transport, depozitare si comunicatii (-10%).
China, Taiwan, India si Brazilia au cele mai bune perspective de angajare
Angajatorii din 28 dintre cele 36 de tari si teritorii analizate (62.000) in cadrul studiului Manpower se astepta la cresteri de diferite grade in volumul angajarilor in urmatoarele trei luni.
Astfel, angajatorii din China, Taiwan, India si Brazilia raporteaza cele mai puternice planuri de angajare pentru al patrulea trimestru, in timp ce in Grecia, Italia si Republica Ceha sunt cele mai slabe previziuni.
Comparativ cu trimestrul anterior se asteapta la o imbunatatire privind ritmul angajarilor in 14 din 36 de tari analizate. Raportand la aceeasi perioada a anului trecut oservam o crestere in volumul angajarilor in 32 din 36 de tari si teritorii analizate.
In Europa, cele mai puternice intentii de angajare sunt raportate in Elvetia, Norvegia si Polonia.
„Remarcam o revenire in forta la nivel global pe piata fortei de munca, cu o cerere importanta de oameni calificati in multe din economiile emergente. Piata europeana a muncii nu si-a turat inca toate motoarele, din cauza incertitudinilor din Grecia si Italia. Dar se pot remarca imbunatatiri importante la nivelul intregii regiuni in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde previziunile fata de acum un an s-au imbunatatit in 15 tari, cu cresteri remarcabile in Elvetia, Germania si Norvegia,” declara Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.