- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Pierderea virginitatii. Autobiografia

08 Jul, 00:10 • Redactia DailyBusiness
Autor: Richard Branson
Pierderea virginitatii. Autobiografia

Editura Publica
Colectia: Leadership

Pret 69 lei

Titlu original: Losing My Virginity. Autobiography

Cartea intr-un minut:
La fel de vie ca autorul, cartea arata cum a aparut Virgin si cum a ajuns o companie atat de complicata.

Cronica DailyBusiness.ro

La 15 ani simtea ca putea face orice. In timp ce rezultatele de la scoala evoluau de la prost la foarte prost, numai varsta i-a dat incredere ca va reusi sa vanda spatiu publicitar unor mari companii intr-o revista, denumita Student, care nu exista in acel moment.

Directorul liceului i-a profetit ca ori va ajunge milionar, ori la inchisoare. Pana la urma, s-au adeverit ambele profetii.

Primele numere ale Student au inceput sa apara, iar Branson a intuit posibilitatea de a face publicitate si de a vinde discuri prin intermediul revistei. Afacerea cu discuri avea sa se numeasca Virgin, pentru ca niciunul dintre cei care lucrau la revista nu mai era virgin.

Primul magazin Virgin era un loc in care oamenii puteau fi sfatuiti de angajati, se puteau intalni si asculta muzica impreuna. Adolescentii petreceau mai mult timp ascultand muzica si vorbind despre formatiile lor preferate decat facand orice altceva.

Marjele de profit erau insa mici si Branson, in cautare de noi afaceri, a constatat ca potentialul de a face bani era in industria inregistrarilor muzicale.

Prima incalcare a legii l-a dus la inchisoare si atunci si-a jurat sa nu mai faca nimic care sa-l aduca inapoi acolo sau vreo afacere de care sa-i fie rusine. Evitarea inchisorii a fost unul dintre cele mai bune stimulente pe care le-a primit vreodata. Fara libertate si un bun renume nu putea fi fericit.

Desi nu stia ce albume ar trebui promovate, varul sau Simon stia ce albume sa aduca din strainatate pentru ca nu se gaseau in Marea Britanie si ce sa exporte in alte tari. Acesta stia atatea despre muzica incat putea sa spuna ce formatii se vor vinde inainte ca acestea sa se afirme pe deplin.

Aceasta experienta ii va ajuta sa infiinteze o companie de inregistrari si primul artist care le-a adus multi bani a fost Mike Oldfield. Impreuna cu Nik, prietenul sau din copilarie, va porni un program de expansiune, deschizand un magazin in fiecare luna. O caracteristica extraordinara a lumii muzicale este ca succesul poate veni pe neasteptate.

Propria filosofie in afaceri a fost sa creeze ceva de care sa fie mandru, sa simta ca e ceva distractiv, nu doar sa faca bani. Desi „distractiv” este unul dintre criteriile sale primare de afaceri, partenerii s-au opus infiintarii unei companii aeriene Virgin Atlantic Airways. Studiul de piata fiind facut chiar de Branson, nimic nu l-a impiedicat sa intre in aceasta industrie.

Asta pentru ca ii place sa experimenteze in viata cat poate de mult. A sarit cu parasuta, a zburat cu balonul cu aer cald si a traversat Atlanticul cu barca doar pentru a incerca noi experiente.

Urmărește Daily Business pe Google News