Compania intentioneaza sa lase pe plan secund unele servicii din portofoliu, cum ar fi cele de coaching sau de business travel. Acestea nu vor fi promovate, ci doar utilizate auxiliar pentru serviciile pe care compania si-a propus sa se concentreze.
Anul acesta, grupul Tender a devenit actionarul majoritar al firmei de training Codecs, dupa ce a achizitionat cu aproape 425.000 euro participatiile a 12 dintre cei 25 de actionari ai firmei. Cel mai important vanzator este chiar fostul manager al companiei Catalin Ionescu. Ionescu s-a retras din managementul companiei in vara lui 2009, moment in care conducerea firmei a fost preluata de Dan Babutan, care la acea data era si actionar cu 17%.
„Planul de redresare propus reprezinta o intoarcere la realitate si o iesire din focarul cu tendinte de extindere in zone nespecifice de business”, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Dan Babutan, directorul general al companiei Codecs. Printre altele, compania are o divizie de business travel si o editura. Intrebat daca aceste linii de business vor fi inchise, Babutan a raspuns ca nu, dar ca vor fi utilizate doar ca servicii conexe celor de baza.
„In planul anterior de reorganizare a existat si un proiect de concedieri colective, astfel incat de la 90 de angajati la inceputul lui 2009, acum lucram cu 27 de oameni. Cand a fost instalata noua conducere, am renuntat sa mai concediem „, a mai spus Babutan.
Noul management al companiei si-a orientat strategia de redresare a business-ului pe o concentrare pe activitatile principale ale companiei: cursurile de management oferite in parteneriat cu Open Business School si training-urile personalizate. Babutan spune ca firma ia in calcul sa faca noi angajari, in special pe partea de vanzari. „Vom incepe din nou sa recrutam personal in functie de nivelul de venit pe care il obtinem”, spune el.
Pentru anul acesta, compania are ca obiectiv sa isi mentina cifra de afaceri la peste 2 mil. euro si sa termine anul fara pierderi. Reprezentantii Codecs estimeaza ca anul acesta piata de training va continua sa se diminueze cu circa 20%, ca urmare a situatiei economice actuale. Mai mult, ei spun ca cea mai noua tendinta este cererea individuala de cursuri de management – angajati din companii care isi platesc singuri cursurile.
In ceea ce priveste achitarea datoriilor, Codecs a achitat pana la ora actuala circa 160.000 euro din sumele restante, avand inca datorii de circa 1 mil. euro, la care se adauga un credit bancar de 2,5 mil. euro care este esalonat pana in 2013.
„Pe mandatul nostru suntem la zi cu platile si achitam incet-incet, in graficul agreat cu creditorii, si datoriile acumulate dinainte”, spune Babutan. In ceea ce priveste o eventuala vanzare a cladirilor de birouri din portofoliu, Babutan spune ca nu exclude aceasta varianta, insa ca la ora actuala nu sunt negocieri in acest sens.
Ionescu, a spus, anterior, pentru DailyBusiness.ro ca aceasta schimbare de actionariat „nu este sinonima cu o salvare de la prabusire pentru ca firma are active cu o valoare mai mare decat datoriile. Chiar inainte de aceste negocieri am primit o oferta de 3,5 mil. lei pentru achizitia uneia dintre cladirile detinute de firma. Problema Codecs a fost intotdeauna diferenta de viziune intre actionari, nu banii”.
Aceste diferente de viziune au facut dificila implementarea unui plan de reorganizare a activitatii companiei pentru a se echilibra nivelul veniturilor cu cel al cheltuielilor in 2009, an in care veniturile firmei s-au prabusit la 2,6 mil. euro, de la 4,7 mil. euro in 2008.
Alte companii importante din piata de training sunt Ascendis, TMI si Trend Consult. Valoarea pietei este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Ovidiu Tender, cu o avere estimata la 300 mil. euro, are afaceri in industria grea si industria petroliera, dar si linia aeriena Jetran Air.