Într-un context economic global atipic, antreprenoarele din România au decis să facă pasul cel mare spre expansiunea internaţională, lucru pe care nu mulți afaceriști au curajul și posibilitatea să îl facă. La Paris, unul dintre cele mai bune locuri atunci când vorbim despre gusturi rafinate în materie de design de orice fel, aici va fi noul hub al expansiunii, precum şi noua lor echipă ce va colabora îndeproape cu cea din România.
Înfiinţat în 2004 de surorile Cristina Căpitanu şi Elena Oancea, businessul Lemon Interior Design s-a axat pe furnizarea de servicii integrate de design şi management al amenajărilor interioare.
„Extinderea Lemon Interior Design pe piaţa internaţională este un pas natural în evoluţia noastră, un punct ce se afla în strategia noastră pe termen lung încă din ultimii ani. Am ales să ne îndreptăm atenţia către pieţele externe, în special către Paris, datorită potenţialului enorm pe care îl oferă în domeniul designului de interior şi al arhitecturii. Parisul nu este doar un epicentru al modei şi al artei, ci şi un loc unde designul interior are un loc binemeritat”, descrie Cristina Căpitanu, cofondatoare a studioului de design interior Lemon Interior Design, cea mai recentă mutare din evoluţia afacerii.
Printre cele mai cunoscute proiecte pe care cele două surori le-au gândit şi implementat se numără lobbyurile unor clădiri rezidenţiale cunoscute din Bucureşti, precum One Herăstrău Park sau One Charles de Gaulle, dar şi o serie de apartamente şi penthouse-uri. În 2019, compania a lansat şi o divizie office, axată pe soluţii complete de proiectare, design şi implementare pentru configurarea spaţiilor de birouri, într-un mod personalizat. În ceea ce priveşte serviciile oferite în acest nou context, Elena Oancea spune că de la bun început au avut o abordare diferită a conceptului de design interior, fiind vorba despr e o abordare integrată a fiecărui proiect.
„Livrăm proiecte la cheie, de la procesul de creaţie adaptat întotdeauna la personalitatea clientului sau filosofia companiei, la procesul de achizitie şi execuţia efectivă, implementarea amenajării. Şi vom continua să abordăm acest model de business pentru proiectele locale”, explică ea, menționând că proiectele internaționale reprezintă o nouă provocare pentru ele, deoarece vin cu o serie suplimentară de probleme logistice în implementare: „Pe pieţele externe, momentan luăm în considerare opţiunea de ne ocupa doar de partea de concept design şi consiliere, urmând ca implementarea proiectului să poată fi făcută de către clienţi cu echipe locale”.
Până în prezent, au proiecte finalizate la Marbella, Bristol, Monte Carlo, Viena, Dubai şi urmează Parisul, unde „avem un proiect extraordinar care se află în stadiu final şi va fi livrat în luna decembrie a acestui an, chiar înainte de Crăciun”.
Cele două surori şi-au propus ca biroul lor internaţional din Paris să funcţioneze ca un hub central pentru proiectele europene ale Lemon Interior Design: „Viziunea noastră este să îmbinăm experienţa şi stilul caracteristic Lemon Interior Design cu o perspectivă globală, adaptându-ne la contextul local şi internaţional. Strategia noastră include formarea unei echipe locale, angajând profesionişti din industrie care aduc cunoştinţe valoroase despre piaţa locală, tendinţe şi cerinţe specifice. Avem aşadar ca obiectiv consolidarea unei echipe locale de elită, recrutând experţi din domeniu, un real câştig în ceea ce priveşte informaţiile despre piaţa locală, atât ca tendinţe, cât şi ca cerinţe specifice”, precizează Cristina Căpitanu.
Lemon Interior Design îşi propune să ofere soluţii inovatoare care combină estetica, funcţionalitatea şi respectul pentru mediul înconjurător. De asemenea, şi-au propus să continue să pună un accent deosebit pe sustenabilitate şi design responsabil, răspunzând nevoilor actuale de mediu şi sociale: „Ne dorim să continuăm să inovăm şi să ne consolidăm poziţia ca jucător relevant în industria designului interior. Planurile noastre includ extinderea prezenţei noastre atât pe piaţa locală, cât şi pe cea internaţională, explorând noi pieţe şi colaborări”.