Potrivit fostului secretar general de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in ciuda disponibilizarilor anuntate pana acum, rata somajului nu ar trebui sa depaseasca 10%, potrivit Mediafax.
„Nu cred ca va depasi 10%. Ne asteptam sa creasca pana prin martie si, daca va creste ca pana acum, in martie s-ar putea ajunge la 8,8 – 8,9%. Din luna aprilie, cand se relanseaza agricultura si activitatile din constructie, fie va stagna, fie va incepe sa scada. Din trimestrul doi cred ca va incepe revigorarea pietei muncii. Sunt ramuri la care nu poti sa renunti”, a declarat Eugen Preda.
El a mai spus ca daca nu va inceta din aprilie, cresterea ratei somajului oricum va fi mai mica.
In opinia lui Preda, nu rata somajului ar trebui sa ingrijoreze, ci dispersia acesteia, precizand ca ar trebui intervenit mai ales in judetele in care rata somajului este foarte mare.
Fostul secretar general de la ANOFM cosidera ca estimarea facuta de ministrul Muncii, Mihai Seitan, privind scaderea ratei somajului la circa 7,3%, spre sfarsitul anului 2010, este corecta.
„La sfarsitul anului ar trebui sa avem de-a face cu o revenire a ratei. Cred ca daca FMI va fi iar prezent si va da garantie de credibilitate, si daca interesul investitorilor straini va fi resuscitat, lucrurile se vor redresa”, a mai spus Preda.
Intrebat care ar trebui sa fie masurile luate in aceasta perioada, fostul secretar general de la ANOFM a precizat ca ar trebui ca mai intai sa se stabileasca cine sunt somerii, ce profesii au avut si ce studii.
„E in sarcina fiecarei agentii judetene sa analizeze ce se intampla pe piata muncii locale si in functie de asta sa se gandeasca un program de reabilitare a micilor intreprinzatori, sa fie ajutati cei care sunt in dificultate si eventual sa se dezvolte formarea profesionala”, a mai spus Preda.
Rata somajului in luna decembrie 2009 a ajuns la 7,8% fata de 7,5%, cat a fost in luna anterioara, numarul total al somerilor fiind de 709.383.
Potrivit ANOFM, in decembrie 2008, rata somajului a fost de 4,4%.
Rata somajului de 7,8%, inregistrata in decembrie, este cea mai mare din anul 2009, media anuala fiind de 6,3%. Din numarul total de someri, 435.497 sunt indemnizati si 273.886 neindemnizati. Potrivit ANOFM, cei mai multi someri provin din mediul privat (578.280).