Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, Cosmin Roşu, a explicat care sunt criteriile după care se acordă aceste prime şi declară că vrea ca românii să vadă AJOFM nu ca pe o „agenţie de şomaj”, rolul său fiind unul mult mai complex.
”Mobilitatea forței de muncă este stimulată în România. AJOFM are o serie de prime pe care le acordă beneficiarilor care intră în aceste programe de mobilitate. Mă refer aici la cei care își schimbă domiciliul, locul de muncă… sumele pornesc de la vreo 1.000 de lei ajung până la 15.000 de lei. Sunt mai multe forme și cine este interesat găsește toate detaliile dacă sună sau vine la noi. Dar ca să înțelegeți, există primă de relocare pentru cine își găsește un loc de muncă la peste 50 de kilometri, dacă îți și schimbi domiciliul acolo, dacă vii și te muți într-o localitate din lista localităților stabilite în fiecare an de Ministerul Muncii ca fiind localități considerate defavorizate. Nu poți nici să te muți de la Constanța la Sibiu și să te aștepți să primești bani pentru că sunt două poluri de dezvoltare urbană. Scopul acestor programe este de a stimula ocuparea locurilor de muncă vacante cu persoane din zonele unde există mai multe persoane fără un loc de muncă în zonele unde cererea este mare. Sistemul funcționează inclusiv dacă ne referim la localități din județul Sibiu”, a explicat Cosmin Roșu pentru TurnulSfatului.
Directorul instituției a precizat că statul român oferă bani inclusiv celor care fac naveta, dacă îndeplinesc anumite criterii.
”Aceasta este o formă de sprijin. Pe urmă există o altă formă de sprijin pentru persoanele care se angajează la peste 15 km de casă și fac naveta. Primesc o sumă de bani pe o perioadă de un an de zile care să-i ajute la deplasarea de acasă la locul de muncă. Sunt inclusiv prime de încadrare care se acordă. Ești șomer, te-ai angajat, primești o mie de lei”, mai precizează directorul AJOFM Sibiu.
Nu în ultimul rând, directorul AJOFM Sibiu spune că opinia publică a rămas cu impresia că instituția pe care o conduce se ocupă de șomeri. Dimpotrivă, serviciile oferite sunt mult mai variate și de ele pot beneficia inclusiv cei care au deja un job și caută altceva.
”Multă lume are impresia că noi suntem o agenție de ocupare, de șomaj, sau un serviciu public de ocupare a forței de muncă. Nu este așa. Orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă se înregistrează la noi și beneficiază de niște servicii. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie neapărat să fii o persoană fără un loc de muncă, poate vrei să schimbi locul de muncă, poate vrei să schimbi aria de interes sau, cine știe, s-a nimerit să lucrezi ceva sub pregătirea ta și îți dorești mai mult. Inclusiv dacă nu îți place locul de muncă poți să apelezi la noi. Noi suntem la dispoziția tuturor pentru a-i consilia, a-i media, pentru a le găsi oferte de job-uri și pentru a-i direcția unde este mai bine pentru ei”, a concluzionat Cosmin Roșu.