Potrivit studiului, 20% dintre angajati pot fi caracterizati ca fiind „fugari”. Acestia sunt cei care intentioneaza sa paraseasca firma la sfarsitul crizei si vor incepe sa-si caute de lucru in urmatoarele 6 luni.
Alti 12% dintre angajatii unei companii au fost plasati in categoria „staruri in trecere”, grup care spera sa obtina cat mai multe beneficii de la actualul angajator inainte de a promova in cariera imediat ce au aceasta posibilitate.
„Prizonierii economici” reprezinta 10% dintre angajatii unei companii care se tem sa-si caute alt loc de munca pentru ca sunt convinsi ca nu vor beneficia de acelasi pachet salarial.
Alti 10% sunt „prizonierii circumstantelor”, care isi pastreaza actualul job datorita localizarii spatiale si a flexibilitatii.
4 din 100 de angajati sunt „prizonieri ai constiintei”. Acestora le place locul de munca, dar cred ca au atins maximul abilitatilor. Desi sunt loiali si devotati, acesti angajati nu contribuie la perfomanta afacerii.
Din utlima categorie, „supravietuitorii’, fac parte 3% din angajatii unei companii. Acestia pot fi etichetati ca „memoria colectiva” a companiei, dar sunt mai recticenti decat celelalte categorii la schimbari.
„Multe dintre companiile care vor depasi criza economica isi vor da seama ca exista o nepotrivire intre sarcinile pe care le au si oamenii carora trebuie sa le incredinteze. Si atunci va trebui sa ia decizii dificile in ceea ce-I priveste pe oameni”, a declarat Ian Gooden, director al Chiumento si autor al studiului.
Acesta este de parere ca planurile de recrutare ale companiilor si restructurarile ar trebui revizuite acum, pentru a-i elibera pe „prizonieri” si a atrage oamenii de care au nevoie pe termen lung.