- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Procesul de recrutare al forței de muncă a ajuns la 4 luni. Angajatorul, la mâna candidatului. Piața muncii este de partea viitorului angajat

31 Jan, 14:43 • Polojan Tudor
Tot mai mulți candidați refuză prima ofertă de job după puțin timp de la începerea procesului de recrutare. Motivul este durata de aproape 4 luni a acestuia.
Procesul de recrutare al forței de muncă a ajuns la 4 luni. Angajatorul, la mâna candidatului. Piața muncii este de partea viitorului angajat

Dacă în anul 2021 procesul de recrutare pentru un rol middle management din marile companii de pe piața din România se finaliza în aproximativ 3 luni, în 2022 durata acestuia a crescut cu 33 de zile, ajungând să dureze și 4 luni. Din cauza perioadei lungi, 44% dintre candidați refuză prima ofertă de muncă, scrie news.ro.

”Faţă de anul 2021, când un proces de recrutare pentru un rol de middle management în marile companii active în România se finaliza într-o perioadă medie de 3 luni, în 2022 acelaşi proces a crescut în medie cu 33 de zile, ajungând la 4 luni”, se arată într-un studiu al Arthur Hunt România.

Birocrația corporatistă și durata procesului de recrutare s-au aflat în disonanță cu dinamica pieței. Astfel, fenomenul de răzgândire în rândul candidaților aflați la prima ofertă de muncă, a ajuns de la 42% la 44%.

Mai citește și:  Amenzile vor curge cu nemiluita. Toți șoferii trebuie să știe. Noi schimbări în Codul Rutier

Procesul de recrutare a ajuns la 4 luni/ sursa foto: resurse-umane-galati.ro
Procesul de recrutare a ajuns la 4 luni/ sursa foto: resurse-umane-galati.ro

Doar 2 din 11 candidați au așteptat finalizarea procesului de recrutare

Potrivit studiului Arthur Hunt, doar 2 din 11 candidați au fost recrutați în domeniul bancar sau financiar într-o perioadă cuprinsă între 94 și 120 de zile. 6 dintre aceștia s-au retras din proces, iar restul au continuat până au primit o a doua sau a treia ofertă.

“Companiile trebuie să îşi simplifice procesele interne de recrutare şi să le adapteze la realitatea pieţei muncii de azi. Acest ritm greoi de decizie duce la costuri suplimentare din partea companiilor, care sunt nevoite să reia procesele de recrutare de la început sau chiar la riscuri reputaţionale majore.

Pe segmentul analizat, de middle management, vorbim despre generaţia de vârstă de sub 40 de ani care este una mai puţin empatică şi mai tranzacţională. Daca nu sunt mulţumiţi de viteza de reacţie sau de modul de raspuns al unei companii, aceşti candidaţi renunţă, pentru că au opţiuni în piaţă. Iar în contextul unui nivel minim istoric al şomajului în România, vorbim cu siguranţă despre o piaţă a angajaţilor, nu a angajatorilor”, spune Sorin Roibu, managing partner la Arthur Hunt.

Studiul s-a derulat pe toată perioada anului 2021 și include concluzii rezultate în urma tuturor proceselor de recrutare pentru roluri de middle management derulate de Arthur Hunt.

Te-ar mai putea interesa și: Salarii mai mari cu 50% pentru viceprimari și vicepreședinți de Consilii Locale. Decizie luată de Guvernul României. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, declarații pe subiect

Urmărește Daily Business pe Google News
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult