Conform datelor din raportul BNR, moldovenii care lucreaza in sectorul de stat au avut in 2008 un salariu mediu net de 173 euro (2.325 MDL), iar in sectorul privat, castigul salarial mediu net s-a situat la 230 euro (3.083 MDL).
Cele mai mari salarii incasate de angajatii din Republica Moldova in primele 9 luni ale 2008 s-au inregistrat in aria de intermedieri financiare, unde s-a raportat un castig salarial mediu net in valoare de circa 400 euro (5.336 MDL).
Cele mai reduse salarii din Moldova, in primele 9 luni ale 2008, s-au inregistrat in pescuit si piscicultura, salariul mediu net ridicandu-se la 92 euro (1.241 MDL).
Rata somajului in Republica Moldova a fost relativ scazuta,de 3% in luna iunie 2008, pe seama cresterii economice, explica realizatorii raportului BCR.
Potrivit acestora, cresterea salariala pentru 2008, chiar daca
este mai mica, ameninta realizarea altor cheltuieli bugetare daca reducerea acestora nu este luata in considerare.
Salariile din sectorul public sunt mult mai mici decat cele platite in sectorul privat, iar schema de motivare insuficienta creeaza dificultati in atragerea si mentinerea fortei de munca calificate.
In ciuda scaderii permanente a ratei somajului din Republica Moldova, de la 11,1% in 1999 la 7,4% in 2006 si la 5,1% in 2007, deficitul de forta de munca a aparut si datorita fenomenului migratiei catre tarile din vestul Europei, in special in randul populatiei tinere.
Aceasta evolutie a fost sustinuta si de programul Work&Travel promovat in cadrul centrelor universitare.
In raportul de tara realizat de BCR, se mentioneaza ca Moldova este o destinatie de afaceri atractiva, in conditiile acordarii unor facilitati pentru investitori, iar costurile cu forta de munca sunt cu circa 50% mai reduse decat in Romania.